Friday, February 21, 2014

Turkey - Istanbul #3

Seperti yg dijanjikan dalam post Istanbul #2, Hari Tiga dan Hari Empat akan ditaip dalam satu post yang sama.


Hari Tiga
Seperti yg Ebu kata, hari ni kami akan berjalan banyak. Sesungguhnya.. Ianya adalah sgt tepat dan benar. Sesungguhnya, kaki ini amat terseksa. Sesungguhnya, minyak Mastika perlu diusung ke mana jua anda berada. Naik tram berbelas-belas stesen, sampai stesen terakhir, tukar tram untuk ke stesen seterusnya. Kemudian, naik bas awam ke destinasi yang ingin ditujui. Setelah hampir satu jam (atau lebih satu jam) kami tiba...

#1 Askeri Muze (Muzium Askar)
Kalau semalam pergi ke muzium sejarah pembinaan negara Turki secara general, hari ni kitaorang pergi muzium askar/tentera/ahli perang secara spesifikasinya. Barang-barang perang dari sebesar-besar meriam buluh/bom/kereta kebal, sehinggalah sekecil-kecil peluru. Topi askar-askar berbagai-bagai-bagai jenis, pedang keris pisau, pistol senapang meriam buluh. Tandatangan setiap raja yg pernah memerintah Turki juga ada! Besar asdfghjkl muzium ni wa cakap sama lu. Wa sumpah semput nak jalan dah. Fuh..


At the very last station before taking the bus to the museum
Meet Ie; At the entrance of Askeri Muze
Turk is lightning, storm, the sun which illuminates the World
Sejarah nama Turkey
Raja-raja yg pernah memerintah Turkey
Ini askar Turkey
Macam cina? Ye, asal usul Turki merupakan dari Asia dan mereka bermigrasi ke Eropah
Datang waktu siang boleh la main mata. Kalau malam.. Bye balik dulu.
Tentera & kuda

Gambaran tentera-tentera di dalam kelas.
Tempat yg paling menakutkan dalam muzium ini pfft
Eleh, Melaka pun ada

Bendera Turkey
(Gambar blur by Tasya kroh kroh)
The strongest man in Turkey back then
The street in front of Askeri Muze


Dan kemudian, kami berjalan kaki ke destinasi seterusnya. Tiada bas awam, nak ambik teksi mahal nya ya ampun! Jauh tak jauh la jugak nak sampai, lenguh tak lenguh la jugak kaki ni. Kroh kroooooh..

#2 Gezi Park & Taksim Square
Sejujurnya, Gezi Park ini tiada apa yg menarik. Cuma terdapat sejarahnya sendiri di sini suatu ketika dulu. Tempat yg sangaaaaat aman damai. Nak dating seronok Iolls cakap sama Uolls. Assalamualaikum Pakwe, jom dating? Eh.


Gezi Park
Oh Ebu!
Just typical flowers
Cantik.
Taksim Square
Tram of Taksim Street. Famous!
 Taksim Street -- Shopping mall versi open air
Zara, MNG, LC Wakiki semua branded stuffs ada sale!
Street Art
Galata Tower
(Jauh tak jauh berjalan.. Tiba-tiba dah malam)

Sebenarnya kitaorang nak masuk Galata Park. Namun, setibanya kami di sana, jam menujukkan tepat 5.30 petang. Itu tempat sudah tutup meh. Sobs. Maka kami meneruskan perjalanan hingga tiba di Galata Tower. Ebu kata naik Galata Tower dan lihat Turki dari atas pada waktu malam sgt cantik. 9 Lira dikenakan. Kami kata kami malas nak naik. Kihkihkih maka bergambar di bawah sahaja lah.




Hari Empat
Mengikut perancangan, sepatutnya hari ini kami ke Grand Bazaar & naik cruise melintasi Bhosphorus Bridge. Dipendekkan cerita, Ebu Bakar manusia bertuah lupa bahawasanya hari ini jatuh pada hari Ahad. Dipendekkan lagi cerita, Grand Bazaar tutup (Tak semua kedai buka) Plan changed. 

Setelah memberi kata putus, hari ini kami semua nak rasa makanan makanan spesial Turki (Will be posted in different post)

Ayuh!


Ortakoy
Menaiki tram ke destinasi. Hari hujan gerimis, panas semula. Angin sejuk laut Mediterranean. Tudung merah.




Partner of the day. Meet Tasya :)
Bhosphorus Bridge; The real one.
Connecting Asian side & Europe side of Turkey

Seterusnya, naik bas ke Ferry Station. We're going to Asian side of Turkey yeh balik Asia yeh balik Asia! Leul.

Jujur kataku, Asian side tidah se-gah Europe side. Tempatnya lebih kurang terjaga, tidak secantik Europe side. Barangnya lebih murah kata Ebu. Sedikit diskriminasi di situ, padahal dua-dua kawasan didiami oleh warga Turki. 


Mera
Turkey <3
At Asian side, we just walked along the beach
It was so cold, I didn't take much picture
Went back to Europe side by fast train under water
Google Avant Project for more info regarding this train. So amazing!


Ebu let we walked home by ourselves because he had to go somewhere else. Lepak-ed at one of the Turkish restaurant, had some bonding time with Gadis Kurung and went back home. Need to packing because the day after, we had to catch a bus to Bursa as early as 7 o'clock in the morning. Good bye Istanbul for a while. Well, hello Bursa & Pamukkale!





P/S: Need to post as much as possible because I am very sure I'll be having a very hectic week next week.


Dear my favorite stalker, keep stalking ;)

No comments:

Post a Comment