Wednesday, February 26, 2014

Turkey - Bursa

Setelah berhari-hari di Istanbul.. Sampai post Istanbul #3 (ha nampak tak betapa banyaknya nak cerita), tibalah acara klimaks bagi percutian kami. Salji dan ski!


HARI LIMA - BURSA
Seawal 7.30 pagi kami dah bergerak ke Stesen Feri Istanbul untuk merentasi laut Mediterranean ke Bursa. Ini yg feri yg macam kat Penang tu, yg warna kuning tu, yg boleh bawak kereta sekali naik atas feri tu haa cuma yg bezanya feri ni ada wifi. Ewah.

Perjalanan dari rumah kami (Pazarteke) ke Stesen Feri memakan masa tambah tolak 45 minit, semua, ye semua terbongkang atas van. Burung di lautan Mediterranean sgt lah friendly ye chuolls. Campak roti kat udara, sekawan burung tiba. Yohoo! Setelah tambah tolak kurang satu jam, kami tiba di sempadan Bursa. Yada yada! Hei ho Bursa!


Feri yg kami naiki
Sunny windy Monday
Too beautiful, too peaceful
Campak roti di udara, sekawan burung tiba

Di tanah Bursa.. Masih lagi di dalam van yg sama, pemandu yg sama, cuma tempat yg berbeza. Oh Bursa! Tanah yg lapang, aman damai. Bursa ni ala-ala mcm kampung sikit la berbanding Istanbul. Gunung-ganang, bukit-bukau, tanah lapang, kandang lembu reban ayam, sebagainya.

Perjalanan ke Uludag Mountain, Bursa mengambil masa dua jam. Naik bukit ala-ala naik Genting Highland, atau mungkin lebih curam dan jalan lebih kecil dan selekoh lebih tajam.


Separuh jalan ke Uludag Mountain
Bursa. Padat.

Tiba di Uludag Mountain, Bursa. Solat, labur kecil labur besar, dan sewa pakaian & peralatan untuk ski.

Ski board & kasut - TL 50 (RM100) per day
Special attire - Add TL 30 (RM 60) 


Kebetulan.. Tersama gloves dgn kasut
The weather is so asdfghjkl cold!
Berdiri boleh lah. Cuba turun bukit...
Tahukah anda papan berwarna coklat itu bertulis "Kawasan Tempat Letak Kereta"
Tapi cantik, maka bergambar di sini :P 
Oh oooh orang Malaysia jumpa salji oh ooh punggungku beku
Krik krik..
Dan kemudian, kami naik ke puncak Uludag Mountai
TL 10 sekepala satu arah (Pergi balik TL 20)

Partner of the day, meet Nadra :)
Sejuk gila 15 kali ganda lagi sejuk dari kat bawah tadi
Beku bibir.
Thanks to budak-medik-melayu-Jordan for the picture!
(Because no one ever wanted to take their hands out from the gloves. Trust me!)
Turun.
Housemates <3

Setibanya turun dari puncak Uludag Mountain, kami terus bergerak pulang berikutan Emir kata kedai-kedai souvenir di Bursa tutup jam 6-7 petang. Ye, sungguh awal.

Oh Emir merupakan tour guide kami di Bursa. Pemalu orangnya tak sekepoci Ebu.


Usai makan malam, berjalan sekitar kaki lima di Bursa (Kedai souvenir kesemuanya telah tutup), dan menuju ke taktau-nama-apa-bangunan-tersebut untuk menyaksikan Sufi Dance.


Blur image by me.
While waiting for the performance
Pembaca zikir & pemain muzik
Menari bukan sebarang menari. Hakikatnya, mereka berzikir. Subhanallah.
Bayangkan mereka berpusing selama 30 minit tanpa henti dgn kelajuan yg constant, sambil tutup mata tp tidak berlanggar sesama sendiri. Subhanallah.

Random selfie picture with one of Turkish girl. She is 15 y/o just so you know.. Bigger & taller than me.


Wanted to share a video of Sufi Dance but the video is too long and big so Blogger decided not to cooperate with me. Sufi Dance really amazed me, I swear. 


Done with Sufi Dance. Went to Bursa Bus Station.. Because we're going to Pamukkale!



See you again next post! 



No comments:

Post a Comment