Wednesday, July 24, 2013

Restoran Upin Ipin

Dua puluh empat haribulan tujuh dua ribu tiga belas.

Kenal tak Ariffin & Aruffin? Mereka adalah Ipin & Upin, nama tadi tu nama asal  mereka aka kartun kegemaran anak buah aku yang kedua; Zane Dimar. Harini aku berbuka di Restoran Upin & Ipin (La Boutique Caffe) di Suarasa, BTHO. Untuk pengetahuan semua, makanan di restoran ni bukanlah ayam goreng semata-mata (makanan kegemaran Upin Ipin) tapi macam-macam lagi ada sebab restoran ni berkonsepkan style kopitiam. Dan aku boleh kata makanan di sini sedap dan harga berpatutan. Cubalah!

Beza Restoran Upin Ipin dgn kopitiam-kopitiam yang lain; restoran ni memang berkonsepkan Upin Ipin semata-mata. Kalau masuk je penuh dgn gambar poster Upin Ipin di dinding, TV bukak cerita Upin Ipin setiap masa, barang-barang jualan seperti botol air, pinggan mangkuk semua ber-sticker Upin Ipin. Upin Ipin habis! Dan pada hari/tarikh tertentu, akan ada maskot Upin Ipin datang ke setiap kedai Upin Ipin di serata Malaysia.




Bukan main gembira eh Jen!
Dia nak makan kalau kita cakap "Zane, ni ayam goreng Upin Ipin" sahaja. Pffft.
Dan aku order ini; Set Nasi Putih Ikan Keli sekali dgn air blackcurrant. Sambal hijo sedap!


Boleh pergi cuba sekarang, mesti tak menyesal :)

Aku harap nanti nanti ada Restoran Minion. Semoga. Kuikuikui.




P/s: Sebenarnya tengah stress sebabtu update blog untuk distract otak. Mana nak tengok Vampire Diaries online? Ergh.


Tuesday, July 23, 2013

Hong Kong Part 1 - Hong Kong City, Ocean Park & Ladies Market

Tangguh..
Tangguh..
Tangguh..
Dan akhirnya.

Percutian ke Hong Kong 5 hari 4 malam ini sebenarnya dah 2 minggu berlalu, dah selamat berpuasa 13 hari 13 malam dah pun.. Biasalah, busy-woman lah katakan (Baca; Busy-Tidur) Jadi, percutian kali ni aku boleh kata "Hmm okay lah, tapi tak seronok sangat macam pergi Korea dulu" 

Satu, sebab (mungkin) kami pergi ikut travel agent. Jadi, masa & tempat yang dituju semua terikat dgn jadual yang disediakan. Dua, sebab kami pergi pada musim panas. Jadi, terbantut sedikit perjalanan dek kepanasan yang menikam nikam kulit muka. Tiga, kami pergi pada musim cuti sekolah kaum Hong Kong. Jadi, semua taman tema (Ocean Park & Disneyland) asdfghjkl sesak!
Kesimpulannya, rancang percutian anda dgn sebaiknya. Sekian.



Memandangkan kami ikut travel agent, jadi, tak banyak sangat benda aku nak cerita seperti ke Korea dulu (naik train, bas awam, etc) Jadi jadi, aku biarkan gambar berkata-kata.


Day #1 5/7/2013 - Hong Kong International Airport & Hong Kong City
Setelah 3 jam 50 minit di awangan, kapal terbang selamat mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Hong Kong. Dengan sistem dan kemudahan yang cepat dan tangkas, kurang dari satu jam segala hal imigresen selesai. Ambil beg, beli SIM card, tunggu travel agent. Tada! Menuju ke hotel. Dan pada malamnya, kami berjalan-jalan di Kota Hong Kong. Kami ke Nathan Road, Tsim Sha Tsui Road etc etc. Dan setelah itu, kami ke Ladies Market.



Jangan lupa ambik Hong Kong Map & segala peta tempat menarik di Hong Kong
Wifi airport ni bagus! Laju & pantas kihkihkih

Adik-beradik






Masjid di tengah Bandar HK


Day #2 6/7/2013 - Ocean Park & Ladies Market
Theme Park Day! Sebenarnya ni bukan kali pertama aku berada di Hong Kong, cuma dulu pergi masa umur-tak-ingat-berapa, tak ingat langsung Ocean Park ke apa bagai. Tiket masuk ke sini aku-tak-pasti-berapa sebab semua dah bayar dekat travel agent. Setibanya kami di sana, kami terus dapat tiket dan masuk dan bergembira dan bersuka ria.
P/s: Operating hour jam 10 pagi - 8 malam. Taman Tema ni sangat besar jadi, datang awal seawal ia dibuka.


Beratur nak naik cable car amatlah panjang. Datanglah awal.




Orang gayat tak boleh naik :p



Spotted
Spotted 2





Kesian Mama bosan lattew




Spotted 3
Sepatutnya balik boleh naik train tapi sebab kena kejar masa. Datanglah awal.
Baby Melon

Trademark of Ocean Park
:)

Keluar dari Ocean Park pada jam 6 petang, pulang ke hotel dan rehat. Pada malamnya kami ke Ladies Market pula. Shopping shopping! Round pertama :p



Ladies Market; Petaling Street

Sebenarnya penat sangat


Itulah sahaja untuk hari pertama dan hari kedua. Hari-hari seterusnya akan bersambung di post seterusnya (semoga diberi kerajinan huehuehue) 

Untuk lebih banyak Tips-Travel-To-HK terutamanya kepada backpackers, sila baca sini (Fatin Liyana). Sangat membantu! Selamat bercuti dan bergembira :)





P/s: Jumaat, cepat datang!


Thursday, July 18, 2013

Plain 21

17 July 2013
I'm officially 21

For the very first time of my 21 years of living..
I am not excited of this date
I am not looking forward for this date
I call this.. Maturity. 


Oh yeh?
Boo.


I just wish/hope/pray for the people I love to stay with me, never leave, because I know I am surrounded by lovely, concern, caring people. I've had enough true friends, I'll never ask for more. A thoughtful and sweet boyfriend, I am loved. And the best gift is, a supportive family members, I am blessed. My life is completely complete. Alhamdulillah.






Monday, July 1, 2013

Sunday Morning - End Of June

I know I rarely talk about him in my blog (even in my Twitter or Instagram). I mean, like specifically mentioning his real name, putting his picture/ our picture together, updating about our activities/ day-dates etc. It's not that we don't have a quality-good-times-together, it's just.. I prefer to keep it alone.

But for this very precious time, I choose to share. Because I can't keep it alone any longer. Too sweet I might get infection (Microbiology taught me that bacteria love sweet things) K next.

There goes my very first Sunday morning in Malaysia after 9 months being away...


........
Then I realized I can't express my feelings into words.
Ok I try....



A day before during maghrib he called me, we had a short conversation because he was so tired handling an event he wanted to sleep. And at night, he called me again and said that he was about to go playing futsal with his batchmates. And after that, he even wished me good night; which all these mean that he's practically and physically at his college; Muadzam, Pahang.

As early as 6.40 am, I woke up to his good morning message. He even said "Ok nak tidur balik ni, baru lepas subuh. Good night"
And sharp at 7 am, a friend of ours, Jamal (Jamal is the one who is supposed to come to my house this morning to pass something) called me "Weh, aku dah sampai depan rumah" So I went out from my house with my baju tidur, muka selebet busuk tak mandi and saw no Jamal and his motorcycle. Then I saw someone went out from his car.. And I walked slowly towards him... Getting nearer... And BOOM! It wasn't Jamal. PEOPLE, THERE'S NO JAMAL BUT HANAFI ISKANDAR IN FRONT OF MY BODY MY EYES MY TAK-MANDI-FACE. Asdfghjkl. Tuhan jela tahu apa aku rasa. I even cried because I was too shocked. Ergh.

Bla bla bla after almost 30 minutes seriuslah-kenapa-kau-tipu-aku-kenapa-tak-bagitau-awal-awal-minggu-ni-balik-Cheras-kenapa-buat-surprise-macam-ni-kenapa-kenapa-kenapa moment, we went to breakfast at mamak. You know every second spent together is very, very meaningful. Geli sikit but weh come on 9 bulan kot tak jumpa what do you expect?! :p


Cina-Bukit-Sepet-Apek-Jinjang-Penipu-Besar zzzz


Last but not least, thank you for the surprise Sepet. Thank you so very much :') Padan muka, muka kau kena jaja kat blog aku. Bye.



Happy July, people!


P/s: Terpaksa buat post dalam Inggeris bagi mengelakkan ayat terlampau geli terkeluar. Contohnya; Setiap saat yang diluahkan bersama adalah sangat bermakna (Perenggan 7, ayat kedua terakhir) So yeh.