Monday, February 18, 2013

Gigi Besi #1

Akhiri karangan anda dengan... "Dan aku bakal bergigi besi"

Ha ada macam nak jawab kertas penulisan SPM tak?


Akhirnya Papa memberi lampu hijau untuk aku pakai besi pada 28 batang gigi (4 batang telah/akan dicabut) yg ada dalam mulut ni. Bukan senang ok nak pujuk Papa. Aku dah hampir putus asa dan tiba-tiba Papa tanya "Ya bila nak pakai braces? Nanti Papa masukkan duit"
GOOD THING HAPPENS UNEXPECTEDLY :)

Jadi bermula lah proses-proses sebelum dipasang besi pada gigi-gigi ku ini...


Langkah #1
X-ray. 
Kalau macam aku, aku kena buat Panorama X-ray dan Lat Cephalometry (LCO) tapi kawan-kawan aku hanya buat Panorama sebab kalau guna Panorama pun dah nampak keseluruhan gigi sebenarnya. Bergantung pada doktor, bergantung pada keadaan. 

Aku buat di Dr Sameh Fathy Radiology Center (Port Said Street, Camp Caesar, Iskandariah) Dikenakan caj LE 50 untuk Panorama Xray dan LE 60 untuk LCO Xray.


Upper: Panorama Xray, Lower: LCO Xray


Langkah #2
Impression & pictures.
Semua ni akan dilakukan oleh dentist anda.

Efnadia's upper jaw
Efnadia's lower jaw
Front view

Untuk yang pictures tu hanya untuk koleksi Doktor supaya nanti dah habis pakai, boleh bandingkan perbezaan. Dan tak semua Doktor ambik gambar dari setiap angle macam Doktor aku. Kroh kroh kroh...


Langkah #3
Cabut gigi.
Bergantung pada struktur jaw, susunan gigi, saiz gigi etc etc. Dan Doktor aku iaitu Doktor Moaz telah mengambil keputusan untuk mencabut kesemua gigi third molar Efnadia (Wisdom tooth/ geraham bongsu/ etc etc) 

Satu perkataan sahaja yang dapat melambangkan langkah ketiga ini; SAKIT.
Dan ketika menaip post ini, Efnadia sedang menahan kesakitan apabila dua batang gigi geraham bongsu yang baru sahaja dicabut beberapa jam lepas berserta kapas menahan darah melimpah ruah keluar (Hiperbola sikit) Minggu ni dua geraham bongsu bahagian kanan atas dan bawah telah dicabut dan minggu depan pula, dua geraham bongsu bahagian kiri atas dan bawah akan dicabut. Sekarang dah faham kenapa Efnadia kata pasang besi hanya pada 28 batang gigi? Gigi kita semua ada 32 batang. Do the math yaw Brow.

Efnadia's upper & lower third molars for the right side

And someone was being extra caring and super sweet but annoying as well. He kept laughing and grinning and kept on being annoying when looking at my condition. Thank you anyway, Skype. Zzz...


I wonder.. How it feels bersunat? Her her her.
Thank you Cing Cong Ceng :')


Ahad minggu depan cabut gigi bahagian kiri pula dan aku bakal bergigi besi.


Kill the pain.







P/s: That's what people do who love you. They put their arms around you and love you when you're not so loveable.
Thank you, Love :)


Sunday, February 10, 2013

The Ladies

Salam subuh dari kota Iskandariah, Mesir. Semoga wifi memberi kerjasama sepenuhnya.

Ok aku selalu bermasalah nak buat intro. Krik krok krek...


Jadi, winter break 2013 sudah tiba ke penghujungnya. Aku boleh cakap winter break kali ini digunakan dgn habis baik sebaik-baik-baiknya. Sangat berpuas hati ! Skyped more than two times in a week (some weeks) with PaMa (this is very unusual for a workaholic man like Papa), slept and woke up with the lovely face of Love almost everyday, sleepover and movie marathon with girlfriends, and so much more fun in three weeks!



Dan post kali ini ditujukan untuk The Joyahs Bedahs Kiahs, The Piranha, The Ladies (Mereka adalah orang yang sama. Harap maklong)


Movie marathon dan sleepover (Ber-joyah, stalking, makan makan makan) di rumah Didi-Syida-Ie-Syarah bertarikh 29 Januari 2013 sehingga... Selepas-dua-minggu-sebab-Efnadia-tak-reti-nak-balik-rumah. Genre movie adalah horror/thriller/crime, romance/drama, comedy. Senang cerita semua jenis genre kami terima, siapa taknak tonton boleh tidur.

11 orang makan.


Kemudian, pada 2 Februari 2012, ber-picnic di Montazah. Dress code adalah dress atau skirt. Krik krik krik.. Kau faham tak rasa macam mana bila 20 tahun 7 bulan kau hidup tak pernah langsung nak sentuh dress/skirt dan tiba-tiba kau KENA pakai pakaian tersebut? Dikecam jiwa dan raga, diseksa zahir dan batin.
Ok melampau.

Awk. Ward.
Pintu masuk.

What a sunny day, alhamdulillah :)
Sebelum makan.

Makanan utama; Nasi lemak.
Dessert.
Sesi photo shoot bermula...
Like a lady.
Semakin belakang semakin tinggi. K tipu je.
Girlfriends.
Dress tak dress, lompat tetap lompat.

Pictures credit to  Fatimah Zir :)


Seterusnya, kami ke Mansoura. Tidur di rumah sepupu ku, Haleina aka Nana Mok (Hai Nana kita tau awak baca blog kita :P) Bergerak ke sana dengan menaiki Peugeot, LE 20 sekepala dan tiba ke destinasi dalam 3 jam seterusnya. Tujuan utama ke Mansoura adalah makan makan dan makan! Tapi memandangkan kami hanya pergi 2 hari 1 malam, jadi, tidak beberapa puas hati.

Restoran Barakah.

Paling sedap adalah gambar paling atas, kiri; Nasi Goreng Gila.

Aiskrim murah.

Saya makan dua round. He he he. LE 2 je satu :P

Malam - Waiting U, Chinese Foods Restaurant yang dimasak oleh Egyptians. Not bad.

Memang WAITING.

Supper - Waffle sedap!

Decorate sendiri waffle anda! LE 17 satu (Kalau tak silap, lupa dah hikhok)

Esok - Kedai makan di Rumah Yayasan Terengganu.

Kata anak Ganu Senyum Sokmo sikit Dik.

Makanan di Restoran YT tak diambil gambarnya kerana semua kelam-kabut tiket balik Iskandariah jam 5 petang tapi aku nak bagitau yang aku, sekali lagi, order tom yam campur dan sekali lagi, aku kecewa sebab dua-dua tom yam aku makan di Mansoura tak pedas. Kecewa. Tiba di Iskandariah jam 8 malam, tidur rumah di Gamaah dua malam bla bla bla dan sekarang 10 Februari 2013, kelas pertama untuk semester 4 bermula. Gambatte! 


Ini sepupu saya nama dia Nana Mok :P








P/s: Let's plan for a great-wonderful-amazing-romantic-sweet summer break. Less than 5 months to go!

Sunday, February 3, 2013

End of January, Start of February

Since I've planned this-very-small-and-far-away-surprise (not so surprise) for a quite some time, so it's better, it's nicer, it's any-positive-words-with-er-at-the-back for me, to at least, share something on my blog and someday, I'll read this post again and say "Wow, you're, kind of, sweet girlfriend. Good job Nadia, good job" 

K perasan.

Nice intro huh?

So it was end of January 2013.....



Khas untuk Kumpulan Koir Joyah
Khas untuk anda yang disambut :)

Terima kasih banyak, Amal Amran :)
The very best I can give him.
Unplanned. 

Bad quality pictures. iPod, don't expect much.

So, thank you to those people who had involved in this, directly and indirectly; Kumpulan Koir Joyah, Shafrizal Halim, Hanis Nasuha, lelaki Hanis Nasuha -Afif Wahdi  , Diha, etc etc. Jasa kalian sangat dikenang :)


And to anda-yang-disambut, Selamat Hari Lahir Sepet! Sweet 21 Brotha :)
(Taknak wish panjang nnt balasnya hanya smiley kroh kroh kroh) 







Long distance relationship is not that hard after all, isn't it? Have faith :)







P/s: Good things come to those who wait, in a very right way :)