Thursday, July 26, 2012

I Don't Know

26 July 2012


I can say he is the nicest boy I ever met
I can say I am the baddest girl he ever had

I can say he is so sweet and clingy
I can say I am paranoid and not ready

I can say he loves me
I can say I don't deserve him





Bestfriend lasts.

Saturday, July 21, 2012

Thanks For The Priceless Memories




20 July 2012
My-3-years-crush-boy is gone
The end


But we're still friends aren't we?
TEAM CHERAS!





Life is too short to be sad
Wake up Ep, wake up!



Thursday, July 19, 2012

20 Dan Diberkati #2

Sesungguhnya, sangat diberkati. Alhamdulillah.

Tanggal 17 Julai 2012, genap umur aku 20 tahun. Alhamdulillah, dua dekad sudah jantung berdegup. Jadi, rakan-rakan Revival telah merancang untuk buat makan-makan bagi menyambut hari lahir aku dan Ikhwan (?) So called July Babies wewewe.

Seawal jam 8 (tambah tolak) malam lagi aku dah tiba di Restoran Murni Discovery, belakang OU setelah dijemput oleh Harryzal & Dzul di rumah. Aku pun sebenarnya mcm tak percaya dapat kelepasan Papa untuk keluar malam wah wah wah. Terima kasih, Pa! Jadi, kami tiba dan berborak dan bergambar dan berbahan sementara menunggu ketibaan beberapa rakan yg lain. Revivalists are being Revivalist, jadi kebanyakan mereka tiba jam 9 hampir 10 malam. Setibanya mereka semua, berlangsunglah pemotongan kek. Dan, Rainbow Cake kedua dlm masa 24 jam. Siapa sangka tweet aku di Twitter memberi impak yg sgt besar?


Terima kasih, Amirah Bahrain.
Asdfghjkl

Meet Mira Bahrain <3
Girlfriends <3
Terima kasih Harryzal & Dzul
Long lost bestfriend (?)
The happiest girl in the world
Kesian Dzul tiada dalam gambar.
Team July, July Babies ; 21, 17, 27


Terima kasih kawan-kawan untuk malam yg menghiburkan, sangat. Terima kasih juga untuk hadiah-hadiah yg diberikan (Aina, Zuhri, Dzul, Mak Dzul awh, Athilah, etc) Hanya Tuhan yg mampu membalas insyaAllah :)



P/s: High school friends are the best friends ever!
18 Julai birthday Nate Archibald. July babies are awesome <3

Tuesday, July 17, 2012

20 Dan Diberkati

Alhamdulillah, dua dekad sudah umur aku. Fuyoh fuyoh, digit pertama bukan lagi nombor SATU, semua telah bertukar ke nombor DUA. Perbezaan yg nyata lagi ketara. Perasaan yang bercampur baur, dalam gembira dan curiga. Gembira kerana.. Dah tua (?) dan curiga kerana.. Biar betul dah tua (?)

Alkisahnya pada suatu hari, aku tweet

Can I have Rainbow Cake for my birthday?

[Gambar Rainbow Cake]
So tempting

[Gambar Rainbow Cake #2]
Or maybe this




Namun, tidak aku sangka akan ada sesiapa nak buat apa-apa. Jadi semalam (malam 16 Julai) Kakak & Mama ajak pergi Bangi. Aku banyak kali tanya (tanpa fikir apa-apa yg berkaitan dgn umur aku yg hampir menjadi 20 itu) "Nak pergi mana ni? Tak faham lah" Mama pun jawab "Kakak nak cuba kawan dia buat kuih raya, dia beli online. Nak pergi ambikla ni" Aku pun taktau kenapa aku asdfghjkl super lampi, sedikit pun tak terdetik jadi aku pecaya bulat bulat seperti bulatnya bola tanpa banyak bertanya (BOLA BULAT? K) INI SERIUS! Lantas kami tiba di rumah yg hendak ditujui dan Kakak turun mengambil KUIH RAYA tersebut.

Usai Kakak ambil dan masuk semula ke dalam kereta,

Mama tanya

"Apa yg lama sangatnya Kak?"

Dan jawapan Kakak

"Nak tunggu duit baki, nak tunggu lilin"

Dan aku sepantas kilat (spontan)

"Hah, lilin apa?"


Tet, maka kantuilah di situ bahawasanya ada sesuatu untuk aku (super perasan) ngah ngah ngah. Boleh tahan lampi Efnadia pada mulanya, sekian.

Ini merupakan KUIH RAYA tersebut
P/s: Diambil dari Instagram dan telah di-edit.
From Papa & From Mama

Nothing else I can say. Thank you Allah for giving me such a wonderful & thoughtful family & friends. Alhamdulillah Ya Allah.


P/s: Tonight, I can't wait.

Sunday, July 15, 2012

Sepupu sepapat dan pendapat

Hari itu hari Jumaat. Hari kami-kami, cucu dara Atok Adah (kecuali Mama miah!) berjumpa di One Utama lebih kurang mcm reunion lah ni sebab saya (perasan sendiri) Nana baru balik dari Egypt dan Amni baru pulang dari Korea. Ini kekonon mcm perjumpaan-sebelum-raya. Ecewah padahal aku yang reka sendiri.

Niatnya kami nak makan di Seoul Garden namun oleh sebab Mama tak makan makanan-makanan yg ke-Korea-an itu lantas kami mengambil keputusan untuk makan di Delicious. Maka kami pun order dan makanlah dan bergambar untuk dimasukkan dalam Instagram dan berborak-borak bagi mengisi Jumaat yg lapang.


Gambar Mama telah di-crop. Jahak sekali Am!
Kiri: Gambar di-crop. Kanan: Peng-crop gambar
Jemput makan


Gambar curi di Instagram. Sekian.

Lantas, terbuka topik tentang kahwin awal yg dikempen secara besar-besaran di UIA (Besaran ke?) Aku lattew yg buka topik tu. Niatnya nak tanya salah seorang sepupu aku yg belajar di UIA tu, tetiba telah menjadi perbualan yg serius pula oleh kaum-kaum tua (Mama & Ajah) Mama adalah orang yg paling membantah sekali, begitu juga Ajah (Ajah nampak seperti berpengalaman sekali ye)

Kahwin waktu belajar dgn tiada mata pencarian etc etc. Kahwin ramai-ramai, nnt cerai pun beramai-ramai? Tajam sekali ayat itu. Mungkin niat baik untuk mengelakkan maksiat berleluasa, anak luar nikah etc tetapi haruslah difikir jauh-jauh tentang kewangan, pelajaran, kehidupan, lepas tu nnt beranak-pinak tp belum bekerja? Okeh terpulang, lain orang lain pendapat.

Ye, Efnadia tidak bersetuju walaupun suatu masa dahulu Efnadia merupakan orang yg paling suka bercakap tentang perkahwinan. Kain baju pun malas nak lipat, bilik pun bersepah, diri pun tak terurus, memang tidak layak. Haruslah dipentingkan belajaran itu dahulu, haruslah mengejar cita-cita nombor satu. InsyaAllah.

Aku rasa aku sangat serius. Ehem.
Maka dengan ini pesanan untuk bakal suami; Kita belajar habis dulu, jangan nak gatal sgt okeh?




Persoalannya sekarang, Efnadia bila nak mula pergi usrah? (Tiada kaitan dgn tajuk)

Universal Studio Singapore 2012

Sesungguhnya, cuti kali ini memang betul-betul bercuti.

Selepas pulang dari Medan beberapa minggu yg lepas, aku dan keluarga ke Singapura pula. Kami bertolak pada hari Jumaat, 6 Julai jam 11.00 pagi dari rumah. Singgah makan di Wati Corner, Nilai (masakan Negeri Sembilan yg paling ohsem di dunia) dan meneruskan perjalanan ke Hotel Pan Pacific Johor Bharu. Kak Long sekeluarga tiba jam 9 malam (tambah tolak) dan bertemu di Restoran My Friend, Senai. Usai makan, kami (kecuali Papa Mama Adik) ke Pasar Karat yg berdekatan dgn hotel sementara menunggu ketibaan Kak Cik sekeluarga. Bla bla bla...

Erin: "Aunty Ya, duduk (cangkung) Yin nak duduk atas paha"
Saya merupakan kerusi Erin
Erin dan mainan-tulis-tulis-baru beliau
3 1/2 years old child and can write things, quite impressive ya know
Erin was writing Tokpa's name while waiting for Kak Cik sekeluarga

Tetiba dah esok, 7 Julai. Oh selamat hari lahir Abang Anwar! Dan dan dan selamat ulangtahun perkahwinan buat Kak Cik & Abang Rin (Zane's parents) Jadi, bermulalah perjalanan kami ke Singapura pura.

Seawal jam 6 pagi (sebenarnya dah lambat satu jam) kami bangun, kononnya nak kejar bas jam 6.45 pagi namun kerana kelewatan bangun, kami bersiap-siap dgn pantas untuk kejar bas jam 7.45 pagi. Berbekalkan sarapan pagi karipap kentang, kami naik bas jam 7.45 pagi (tiada kaitan karipap dgn bas yg kami naiki zzz) dan bergerak ke Singapura. Papa mengambil keputusan untuk menaiki bas kerana lebih mudah dan menjimatkan kos berbanding menaiki kereta (duit tol, sesat jalan, jammed) 
AMARAN: MOHON BERSABAR DGN IMIGRESEN SINGAPURA YG SGT ASDFGHJKL LEMBAB!


Berjalan dari hotel ke stesen bas dlm 200m
Gaya bebas bersama bas (candid semata)

Setelah mengharungi jammed yg super amat di imigresen, setelah bas berpusingan satu Singapura maka kami pun tiba di USS. Sangat amat sungguh ramai manusia! Seperti Perhimpunan Bersih aku lihat zzz kenapa mesti Perhimpunan Bersih. 
AMARAN: SALING PEGANG TANGAN KERANA ANDA BOLEH HILANG! (Kak Cik hilang, walaupun bukan budak-budak)
AMARAN II: BOOK TIKET ONLINE BEBERAPA HARI SEBELUM ATAU ANDA HANYA DPT MERASA KEGIRANGANNYA HANYA DARI LUAR PAGAR.


Cepat cakap ramai ke tak?!

Captured
Jangan lupa print tiket yg telah di-book online
Senang cerita, jangan datang weekend
Hello Kak Dik!

Maka bermulalah perjalanan kami dalam dunia Universal Studio Singapore. Kami mengambil keputusan untuk membeli Express Ticket bagi memudahkan kami bermain, tak perlu nak beratur panjang-panjang asdfghjkl sampai 110 minit waiting hour kogile? Dalam masa hampir dua jam tu, macam-macam tau boleh buat. Kami bermula dengan Madagascar kemudian Far Far Away (sila belok kiri pada cabang pertama)

Nampak tak kapal besar dalam tu? Itu kononnya kapal dlm Madagascar
Game pertama yg agak bosan. Sesuai untuk kanak-kanak.

Aku pun naik jugak, tak sedar diri dah tua bangka
Puss In Boots' cat

Baru beberapa game naik, tetiba hujan renyai-renyai dan beberapa minit kemudian menjadi lebat. Namun ada sesetengah permainan yg dlm bangunan boleh dimain. Kami meneruskan perjalanan ke kawasan Jurassic Park pula.


Nampak idok Dinasor belakang itu?
Rasa nak terbang? Silakan!
Kelebihan Express Ticket terus ke depan
Padahal dah tua bangka....
Bolehla berkenalan dgn dinasor
Boleh tahan basah game di atas

Kawasan luar Lost World
Sebelum show bermula

Nampak real tau lakonan mereka


Kemudian, kami ke kawasan Ancient Egypt. Kat kawasan ini ada satu roller coaster high speed (dalam bangunan) yg sangat-paling-amat awesome selepas roller coaster warna biru (Cyclon)


Dalam bangunan itulah roller coaster tersebut

Simbol Egypt lah konon
Kami juga singgah makan tengah hari di Oasis Cafe 
More to Egyptians' foods like Nasi Beryani Tandoori etc

Lantas kami ke kawasan New York. Ze most beautiful. Dengan 3 permainan yg super awesome I tell yah! Roller coaster merah (Galactica), roller coaster biru (Cylon) & roller coaster 3D (Transformers) A MUST RIDE GAMES! MESTI NAIK MESTI MESTI MESTI!! (Nampak tak betapa mesti naiknya?)


Rasa mcm nak berlanggar phew
Ini Cyclon, lebih best drpd Galactica
Muka senyum padahal cover nervous
Zane main kat bawah aje okeh, belum cukup tinggi
Transformers!
Aku tak naik sbb bendaalah ni pusing-pusing, dah cukup pening dah
New York scene, ada banyak lagi 
Siblings except Kak Dik
Street Show
Satu lagi so-called-show

Dan terakhir merupakan kawasan Hollywood (Pintu masuk sebenarnya jadi semestinya lalu dua kali) 


Tiada motif
Over nyah
Kemain seluar pink tu
Sebelum keluar
Sebelum pulang

Kemudian kami pun pulang ke hotel dan keesokan harinya kami ke Johor Premium Outlet sebelum pulang ke KL. Maka Efnadia pun dapatlah purse baru ngeh ngeh ngeh sekian.

Bajet untuk ke USS (Tidak termasuk tambang minyak dari KL ke JB, tidak termasuk hotel penginapan, souvenirs)
Tambang bas dari Johor ke USS, RM 5. Tiket USS, SGD 74 (RM 185) (Bergantung pada mata wang ketika beli) Tiket ekspress USS, SGD 50 (RM 125) Makan tengah hari dlm USS, SGD 15 (RM 38) (Tidak termasuk minuman) Tiket bas pulang SGD 5 (RM 13) etc. Pepandai congak dan bajet sendiri, sekian :D


P/s: Gambar sedikit blur berikutan download dari Facebook bagi mempercepatkan proses upload. Lebih banyak gambar di Facebook saya. Asdfghjkl bajet retis. Bye.