Sunday, April 29, 2012

Taman Impian

25 April 2012
- Selamat Hari Lahir Pn Siti Azlinah Mama kepada Jol Payid
- Group 3 Gigian trip to Cairo!

Jam 7 sepatutnya janji berada di hadapan fakulti. Tapi macam biasalah, tak Egyptian mahupun Malaysian semua sama je. Setibanya aku depan fakulti, yg ada hanya Zuhdie. Lihat, Zuhdie yg rumah paling jauh pun sampai dulu. Pfft. Kemudian Miss Riham (she's not typical Egyptian) diikuti seluruh kengkawan dan seniors Egyptian dan bas. Yeh.


Ini housemate saya Azzyati Elias

Le classmates and Miss Riham


Bas mula bertolak jam 8.30 tambah tolak. Kami yg pompuan kengker bahagian belakang dan laki laki duduk bahagian depan. Sepanjang perjalanan pada mulanya semua aktif belaka. Senior lelaki (Egyptians) sangatlah aktif bukan main, tak kasi kami tidur. Pffft sesiapa yg tidur nanti mereka (Elshaer terutamanya) datang dan tepuk tangan dan menjerit "WAKE UP WAKE UP!". Mereka juga buka lagu dangdut arab dgn kuatnya kemudian lagu Melayu dari MP3 Syahirah. Berdangdut segala Si Elshaer tarik sorang sorang menari tengah bas tu pfft semangat betul lelaki sorang ni. Singgah kat R&R untuk sesiapa yg nak ke tandas, le Egyptian seniors sempat lagi nak main games ya Allah hai sems inur. Bla bla bla, aku tertidur dan terjaga, 10 minit lepastu sampai. TADA!

Port baik tepi tingkap, sentiasa

Mangsa tarian dangdut

Menyempat lagi nak main bola walaupun singgah R&R
TADA!

Time to play games! Asdfghjkl mari mari.

# Game 1 - Discovery
Game ini memang ohsem sampai hilang hensem aku kau tau? Jangan sesekali underestimate game mereka, INI SATU AMARAN! Kena bayar LE 15 (RM 7.50) dan terseksalah anda!

Fokus 1

Fokus 2

Terbukti? LULUS!

# Game 2 - Tornado
Game ini ala ala game buaian kat Genting Highland tula. Pusing je takde apa. Cuma.. Pusingan dia di tempat yg tinggi I tell you. Jadi sesiapa yg gayat mohon jangan naik sbb memang tinggi. LE 15 sekali naik. Tiga orang muntah selepas turun, harap maklum.


Ha macam kat Genting tak?
Ha sama tak? Tinggi bukan? 

# Game 3 - Splash
Hah game ini free dan awesome! Basah sikit lepastu kering balik lepastu naik balik. 3 kali ok aku naik game ni pfft barang free pasti naik banyak kali. 

Splash!

Kuyup.

# Game 4 - Unknown
Game ini free dan dalam bangunan. High speed roller coaster lah yg pasti, tetiba dah sampai huahua gambar pun tadak.

Ketika beratur. Selekeh sekali saya.

# Game 5 - Alkithor (kot)
Dikenakan bayaran LE 10 sekali naik. Ini lebih kurang macam roller coaster lah boleh tahan. Aku taktau apa apa tetiba dah sampai. Huahua nampak sangat tutup mata.


Pusing pusing 
Tetiba ter-gather semula awh

# Game 6 -  Unknown
Sekali lagi game percuma jadi tak ambil tau nama huehue. Ala ini yg macam kat Sunway Lagoon dulu, yg atas air naik pelampung. 



# Game 7 - Unknown
Tiada bayaran dikenakan. Memandangkan aku tengah pening kepala bebeno masa ini, jadi aku diawang awangan semasa diawangan. Hah apa entah. Gambar pun takde. Nampak tak aku dah lemah habis masa ini?


# Game 8 - Simulator (kot)
Ini 4D. Duduk atas kerusi gerak gerak dan pakai spect 3D. Owesome! Bolehlah.. LE 10 melayang jugaklah huehue.


# Game 9 - Top Spin
Ini game banyak gila! Kau tau, gila punya gila. Asdfghjkl tetiba ramai gila Egyptians berkumpul depan tu sbb kami menjerit macam orang gila, dgn tudung tetiba terbukak semuanya pffft. LE 10.



MEMANG TOP SPIN!



Ada jugakla beberapa game aku tak naik sbb nak recovery pening kepala. Anyways, I really had fun. REALLY! Egypt takdela teruk sangat kihkihkih. Alhamdulillah :)







P/s: Some people really need to learn how to control their emotions. SERIOUSLY. Kau dgn emo kau dah boleh pergi meninggal. Sekian :)





Monday, April 23, 2012

Egyptian Culture Class Outing


Egyptian Culture is such a fun subject to learn (since I love Sejarah) but  it turns out to be annoying when we have to attend full-packed-classes (75% for attendance), wrong-timing-Class-Outing and forever-non-finish-asses (assignments)
MAY GOD BLESS YOU, DOCTOR.


Place: Bibliotheca Alexandria Library (Museum)
Ada gambar yg sepatutnya tak boleh diambil, tapi aku berjaya yeyez!


LE 2 per entry and no bag is allowed
Le Library (outside)
Le Library (Inside) - Below sea level
Le Library (Inside)
Ancient Egyptian Woman
President Sadat
Katak -_-
Ada Bahasa Melayu! Pensil pink; Sebagai Satu Contoh
9 Slides Screen
Tak ingat ini apa hua hua
Forever Poyo Classmates


So random pictures. Terbawa phone yg memiliki kamera murahan jadi mengambil keputusan untuk ber- Lomo sahaja. Selamat Maju Jaya!



P/s: 41 days to go.






Wednesday, April 18, 2012

Malaysia vs Egypt


Saya sangat terliur melihat milo ais itu


# 1 - Reverse motorcycle jacket
No comment regarding this fact since I rarely see Egyptians riding motorcycle in Egypt. Or maybe they ride motorcycle without wearing any helmet and jacket. Egyptian kot? No rules on the road duh.

# 2 - Hands free kit for motorcycle
This. Is. Very. Common. Thing. In. Egypt I tell you. The women put (insert) their mobile inside the shawl (or tudung) and walk while talking without holding the phone. Free kit for women, in Egypt. So confident.

# 3 - The hand is powerful
Not in Egypt. They never angkat-tangan-untuk-bagi-sign-terima-kasih. They love honking, TWENTY FOUR SEVEN. True story.

# 4 - The hand is "sometimes" powerful
For beating and hitting? Very powerful for Egyptian men. They love fighting I tell you.

# 5 - Call everyone 'boss' 'uncle' 'auntie'
I call every men and middle-age-guy 'Ammu' which means Pakcik. Haha oh and if we (Malaysians) don't know what to call someone we just simply say 'lau samah / lau samahti' which means excuse me wee :D

# 6 - The "Invisible Man"
Hah, very common thing in Egypt. They alwaaaaays cut queue, they don't have first-come-first-serve. Duduk Egypt memang kena banyak sabar ye kawan kawan.

# 7 - Our foods rock!
Ini yang paling saya rindu di Malaysia besides my family & friends. Oh man, I want Malaysian foods badly. I'm craving for spicy foods oh please.

# 8 - Always aspect a free gift
No comment. Know nothing about this.

#9 - Get rival teams trash talking to each other
Gah, in Egypt, they did demonstration once because they lost (padahal lawan against Egypt team jugak) They are stupid and so.. Arestek inur demonstrasi setiap masa.


I MISS MALAYSIAAAAAAAAA AND I CAN'T WAIT TO COME BACK HOME. Malaysia and Malaysians, do wait for me. 46 days to go!




P/s : Anak aku nanti masa kecik bila aku cakap "Manchester United" dia kena cakap "GGMU" Kbye.











Tuesday, April 17, 2012

Miserable

I have a lot to share
Yet I don't know how - where - what - which part to start

I sketched the outline on my mind
Yet I don't know how to construct the story line

I am a mess
That describes me the best












Tuesday, April 10, 2012

I Feel Good
















"Boyfriends come and go, friends stay forever"










Sunday, April 1, 2012

Zara Ixora II

AJK MAKANAN & MINUMAN
Mera Zainal

AJK SUKAN & REKREASI (INDOOR)
Azzyati Elias

AJK KOMUNIKASI & PERHUBUNGAN
Efnadia Effendi


Bahahaha ada sebab tertentu ye jawatan jawatan tersebut diberikan! Btw yes, they are my housemates. For the rest of my five years in Egypt, insyaAllah.


Hah, pepandai teka mana satu



Apa apa pun, alhamdulillah dah cukup sebulan berada di rumah baru. Everything went well, so far. Ye lattew padahal macam macam masalah especially line telefon buat tahi hidung setiap hari bluergh sakit jiwa aku. Dipendekkan cerita, alhamdulillah semua berjalan lancar. Adapting with le new environment. Tiada lagi bising bising bunyi ambulan, hon lori mahupun kereta. Amat jarang melihat manusia dilanggar kereta dan tiada lagi deruan ombak. Alhamdulillah, syukur.

Sehubungan dengan itu, dua minggu lepas kami telah mengadakan Housewarming. Pertama, untuk membalas jasa baik mereka mereka yang membantu kami mengangkat barang dan kedua, bagi lebih memberkati rumah baru kami yang tingginya 5 tingkat tanpa lif (tiada kaitan dengan bilangan tingkat) Tetamu tetamu yg dijemput ialah rakan sekelas, jiran ketika di rumah lama dan Ustaz Muhammad. Alhamdulillah kerana semua dapat menghadirkan diri walaupun lambatnya hampir sejam, tapi terima kasih kawan kawan kerana hadir dan membawa makanan tambahan :)

Biar gambar berkata kata.


Le menu. Mee kari & satay hidangan utama

Le guys

Bilik pink ni memang bilik Azzya lah -_-

Kek Batik

Super-pedas Sambal Ikan Bilis Hasif

Tuan Rumah, eh.

PCI - Persatuan Cina Iskandariah

Le classmates

Team Gigi Besi

No caption








Terima kasih semua sbb datang walaupun kitaorang kena sound dgn tuan rumah bawah berikutan kebisingan yg korang bawa. Huehuehue. Go Gigian G3 !


P/s: BlackBerry ke Android? Ala tak sukalah gini -_-