Sunday, December 30, 2012

Human Rights

Kalau awal tahun dulu aku cerita tentang Egyptian Culture, sekarang aku nak cerita pasal Human Rights pula. Cop, aku bukan nak bersyarah di sini okeh. Seterusnya.

Human Rights merupakan subjek sampingan untuk Semester 3 ni. Heh walaupun sampingan tapi task/assignments yang diberikan bukan main mencabar iman dan jiwa nak menyiapkannya, dgn lecturer kemain strict phew dah la takde kaitan dgn gigi k fine berhenti membebel. Nampak tak sebenarnya stress? K next lagi.

Untuk individual assignment, kitaorang kena buat pasal Universal Declaration of Human Rights dan kaitkan Article yang kitaorang dapat (melalui cabut undi) dgn asas Islam. Faham tak mcm mana? Kiranya kena masukkan ayat al-Quran, hadis etc dan bagi pendapat dari segi Islam. Ohmai secara tiba-tiba aku keliru, aku ni belajar Syariah Law kat Universiti Al-Azhar ke mcm mana? Ok ilmu sampingan Ep..

Jadi... Efnadia dapat Article 26, tentang Rights to Education. Nasib baik sonang alhamdulillah. Jadi.....

Apa guna ada Kakak belajar Syariah Law? K thanks bye :P
Terima kasih, Kakak! Jasamu dikenang.



Selesai satu. Kemudian, final project, group assignment. Yeyerz! Ini paling syiok sbb bebas nak buat macam mana pun cuma kena berkaitan dgn Universal Declaration of Human Rights. Hasilnya......


Noyr's group 

Zuhdie's group.

Hoda's group.

Feena's group. 

Tiqah's group.

Pupu's group.
My group's :)

Tetiba aku confuse. Aku ambik dentistry ke ambik architecture ni? K.

Alhamdulillah Dr Hytham tak habis-habis cakap "Wow this is so cool" "Wow so creative" InsyaAllah markah tinggilah hendaknya. Worth the time & energy, alhamdulillah :)







Itu sahaja untuk masa ini. Kalau ada masa update lagi. Oral Histo menanti. Bye!

Saturday, December 15, 2012

In The Middle Of The Riot


200: My crushs name is: My boyfriend's name.
199: I was born in: Kuala Lumpur
198: I am really: Annoying
197: My cellphone company is: Etisalat
196: My eye color is: Mixation of brown & black
195: My shoe size is: 5/6, 36 to be exact.
194: My ring size is: I don't know, yet.
193: My height is: 154 cm since standard 6, hew hew.
192: I am allergic to: Seafoods & cats. Not coool.
191: My 1st car was: Does not exist, yet.
190: My 1st job was: No experience. What a boring life.
189: Last book you read: Pathology. See, life as a future dentist is not interesting.
188: My bed is: My partner, the very best partner.
187: My pet: .. Named is Brown. It is a toy.
186: My best friend: My soulmate.
185: My favorite shampoo is: Pantene suits me very well.
184: Xbox or ps3: S3? Eh.
183: Piggy banks are: Pink in color. Oink oink.
182: In my pockets: If you're lucky, you'll find money.
181: On my calendar: Every month I'll circle one date... Girls thing. He he.
180: Marriage is: Something I should discuss when I reach 25 and above years old.
179: Spongebob can: Live underwater.
178: My mom: Is pretty and always mistaken as one of my sisters. Pft.
177: The last three songs I bought were?: I download songs.
176: Last YouTube video watched: Red video clip - Taylor Swift.
175: How many cousins do you have?: Too many and most of them are girls!
174: Do you have any siblings?:  Yes and all girls, again. Hew hew.
173: Are your parents divorced?: No.
172: Are you taller than your mom?: YES! 
171: Do you play an instrument?: Recorder? Ngeh ngeh.
170: What did you do yesterday?: Met Dr Amru and asked him bout.. Braces. 

[ I Believe In ]
169: Love at first sight: Not anymore. It takes time to gain trust.
168: Luck: Yes.
167: Fate: Very yes.
166: Yourself: Must.
165: Aliens: Fake aliens do exist.
164: Heaven: Yes.
163: Hell: Yes.
162: God: Allah.
161: Horoscopes: Only bout characteristics.
160: Soul mates: Yes.
159: Ghosts: Syaitan.
158: Gay Marriage: They exist.
157: War: Yes.
156: Orbs: Hm?
155: Magic: One of my favorite show.

[ This or That ]
154: Hugs or Kisses: HUGS PLEASE!
153: Drunk or High: Nerd. Hik hok.
152: Phone or Online: Online using phone.
151: Red heads or Black haired: Black haired.
150: Blondes or Brunettes: Brunettes.
149: Hot or cold: In the middle.
148: Summer or winter: Khatulistiwa please?
147: Autumn or Spring: Spring!
146: Chocolate or vanilla: Both are favorite. Cannot choose.
145: Night or Day: Day in Egypt, night in Malaysia :)
144: Oranges or Apples: Oranges.
143: Curly or Straight hair: Curly please.
142: McDonalds or Burger King: Walatein.
141: White Chocolate or Milk Chocolate: Dark chocolate.
140: Mac or PC: PC.
139: Flip flops or high heals: Palm shoes.
138: Ugly and rich OR sweet and poor: Menerima seadanya...
137: Coke or Pepsi: Sprite.
136: Hillary or Obama: Morsi. Hek hek.
135: Burried or cremated: Burried.
134: Singing or Dancing: Acting > Dancing > Singing.
133: Coach or Chanel: C & K. 
132: Kat McPhee or Taylor Hicks: Taylor Swift. 
131: Small town or Big city: Small town with nice people.
130: Wal-Mart or Target: Kejadah.
129: Ben Stiller or Adam Sandler: Ian Somerhalder.
128: Manicure or Pedicure: Both.
127: East Coast or West Coast: Asia please.
126: Your Birthday or Christmas: 17 July please!
125: Chocolate or Flowers: CHOCOLATE, only.
124: Disney or Six Flags: Disney, perhaps.
123: Yankees or Red Sox: Hah?

[ Here's What I Think About ]
122: War: Egyptians, stop please.
121: George Bush: Go die.
120: Gay Marriage: Haram.
119: The presidential election: No difference in Egypt.
118: Abortion: Mean.
117: MySpace: High school memories.

116: Reality TV: Too mainstream.
115: Parents: I need them, forever.
114: Back stabbers: Stay away.
113: Ebay: Never use it.
112: Facebook: Online shopping.
111: Work: Studying.
110: My Neighbors: Baba & Mama, very nice.
109: Gas Prices: Quite cheap in Egypt.
108: Designer Clothes: Never had one.
107: College: Now studying..
106: Sports: Makes me healthy! 
105: My family: I miss them.
104: The future: Too scary to think about.

[ Last time I ]
103: Hugged someone: Hm hm, Brown?
102: Last time you ate: 24 hours.
101: Saw someone I haven't seen in awhile: Can't think of anyone.
100: Cried in front of someone: 20th of July...
99: Went to a movie theater: Loooong time ago.
98: Took a vacation: I need em like right now!
97: Swam in a pool: No longer.
96: Changed a diaper: Pfft.
95: Got my nails done: None.
94: Went to a wedding: Last summer break.
93: Broke a bone: Never, alhamdulillah.
92: Got a peircing: Since I was 5 years old.
91: Broke the law: Too innocent.
90: Texted: Few minutes ago.

[ MISC ]
89: Who makes you laugh the most: My classmates :)
88: Something I will really miss when I leave home is: Wifi connection.
87: The last movie I saw: Been a long time. Phew.
86: The thing that I'm looking forward to the most: Balik Malaysia 2013.
85: The thing im not looking forward to: Balik dari Malaysia 2013. Hmmh.
84: People call me: Ef, Nadia, Ep, CB. Wtv you like.
83: The most difficult thing to do is: To choose between foods or bed.
82: I have gotten a speeding ticket: Nope.
81: My zodiac sign is: Ketam.
80: The first person i talked to today was: Brown.
79: First time you had a crush: Form 2, perhaps.
78: The one person who i can't hide things from: Boyfriend, huh.
77: Last time someone said something you were thinking: Egypt - Riot.
76: Right now I am talking to: I'm KTalking with him.
75: What are you going to do when you grow up: Studying..
74: I have/will get a job: During this summer break! Hopefully..
73: Tomorrow: I'll be having Head & Neck Anatomy test.
72: Today: an Election Day for Egypt. Save Egypt!
71: Next Summer: I'll be coming back to Malaysia. Looooooking forward!
70: Next Weekend: Another normal weekend.. Oh books.
69: I have these pets: I have no one.
68: The worst sound in the world: Gun shots, for real :(
67: The person that makes me cry the most is: Myself.
66: People that make you happy: You know who you are :)
65: Last time I cried: 2 days ago when Hasif showed me a pocong picture. Stew-pit.
64: My friends are: Crazy and crazy.
63: My computer is: Still using Windows 7.
62: My School: Sains Selangor Tetap Di Hati.
61: My Car: Not exist, yet.
60: I lose all respect for people who: Unfaithful.
59: The movie I cried at was: Hachiko.
58: Your hair color is: Not black.
57: TV shows you watch: Urm urm..
56: Favorite web site: Elearning. Hehs.
55: Your dream vacation: Anything as long as with loved one he he.
54: The worst pain I was ever in was: Patah hati.
53: How do you like your steak cooked: Medium.
52: My room is: Small and yellow in color.
51: My favorite celebrity is: Zizan aka Jijan <3
50: Where would you like to be: Malaysia. Right now.
49: Do you want children: Can I have one, now?
48: Ever been in love: I'm deeply in love now.
47: Who's your best friend: The crush.
46: More guy friends or girl friends: Equal.
45: One thing that makes you feel great is: Made my parents proud.
44: One person that you wish you could see right now: Hanafi Iskandar. 
43: Do you have a 5 year plan: YES!
42: Have you made a list of things to do before you die: Erk.
41: Have you pre-named your children: Yes. Alone. Hek hek.
40: Last person I got mad at: Egyptians.
39: I would like to move to: Malaysia.
38: I wish I was a professional: IN EVERYTHING.

[ My Favorites ]
37: Candy: Eye candy ! 
36: Vehicle: Taxi Yellow Black.
35: President: Morsi ?
34: State visited: Hmm..
33: Cellphone provider: I lost my BlackBerry.
32: Athlete: No one.
31: Actor: Ian Somerhalder
30: Actress: Lisa Surihani.
29: Singer: Katy Perry
28: Band: Boyce Avenue.
27: Clothing store: Shopping online!
26: Grocery store: Fatallah.
25: TV show: Urm urm..
24: Movie: I Am Legend, all time favorite.
23: Website: Online shopping, hehs.
22: Animal: Meowwww
21: Theme park: As long it is a theme park.
20: Holiday: I need em now.
19: Sport to watch: Football 
18: Sport to play: Hm.....
17: Magazine: Nothing.
16: Book: Education books.
15: Day of the week: Friday
14: Beach: ALL !
13: Concert attended: Concert virgin.
12: Thing to cook: Ayam Madu.
11: Food: ALL 
10: Restaurant: Seafoooood restaurant, bleaseee?
9: Radio station: FlyFM.
8: Yankee candle scent: Pebenda.
7: Perfume: Natural.
6: Flower: Red roses.
5: Color: Dark brown, dark red.
4: Talk show host: No one.
3: Comedian: Jijaaaaaan <3
2: Dog breed: Apakah.
1: did you answer all these with honesty?: I answered heartlessly.

Tuesday, December 4, 2012

Happy Four

A day without Snickers is just.. Sorrow.
A day without Snickers is just.. Painful.
A day without Snickers is just.. Miserable.
A day without Snickers is just.. Hungry.
A day without Snickers is just.. Lost.
A day without Snickers is just.. Bitter.
A day without Snickers is just.. Sour.
A day without Snickers is.. Incomplete.







And I adore you more than I adore Snickers.
HAPPY FOUR :)








P/s: This is a scheduled post, just incase the wifi connection is not fixed yet. 

Friday, November 23, 2012

Segalanya Baru


Empat perkara yg aku paling-sangat-amat-sungguh benci nak buat di Egypt:

i) Naik tram pergi balik kelas
Bila cerita dekat rakyat Malaysia pasal ketidaksanggupan aku naik tram pergi balik kelas, diaorang hanya akan buat muka dan anggap "alah normal lah KTM pun berhimpit-himpit jugak" TET. Sungguh berbeza perbezaannya ye kawan-kawan. Kelas mula jam 9 pagi (kebiasaannya) dan berakhir jam 3 petang (kebiasaannya) dan waktu-waktu tersebut merupakan Peak Hour untuk pengguna tram. Yerz, berhimpit dlm tram sampai kau duduk dlm tram yg bergerak ala-ala roller coaster dan kau takpayah berpaut dekat mana-mana tiang pun, dan kau takkan terjatuh. Nampak tak betapa kau kena himpit sampai dah takde ruang nak terjatuh? Zek zek zek.

ii) Proses berpindah rumah
Memandangkan dulu datang dgn MedicMesir, jadi perabot semua dah beli pakai duit MedicMesir (Duit kami) Jadi, nak pindah masuk kena lah bawak segala peti ais, mesin basuh esektra esektra jadi proses perpindahan itu sangatlah penat. Habis tenaga, habis masa & habis kewangan. Phew bukan kerja senang, bukan kerja senang...

iii) Naik lif dengan Arab
Oh jangan salah anggap. Bukan aku kata aku nak naik dgn rakyat Malaysia sahaja, nak racist nak demand ke apa ke. BUKAN. Cuma.. Tahu tak apa rasa bila kita didiskriminasi? Situasinya macamni. Kau dah sampai pukul 9 pagi depan lif tu, lepastu pakcik yg jaga lif tu pilih budak arab naik lif instead of budak melayu yg dah tunggu dua tiga trip ni. Kau faham tak rasa dia macam mana? Kalau tak faham, meh datang Egypt.

iv) Apabila kena deal segala urusan (Tiket balik, visa, internet) dengan arab.
Hoyeah this is the worst Bro. Bukra, bukra, bukra (maknanya 'esok') Katanya "Enti ruh hena, bukra" (Awak datang sini semula esok) lepastu esok kau datang lagi, dia kata "Bukra mumkin?" (Mungkin datang esok?) Dan kau datang lagi, dia kata "La', lesa alyaum" (Tak, bukan harini) Kau ada rasa mcm nak sepak terajang tak arab-arab ni kalau kau berada di situasi di atas? Ok agak kasar di situ bahasanya. Tapi serius, duduk Mesir memang kesabaran SANGAT diuji.


Tanggal 29 Oktober 2012, kami serumah berpindah dari Camp Caesar ke Azzarita. Memang Raya Korban habis lah, terkorban segala lemak, duit & masa. Sebab pindah? Hanya aku & orang-orang terapat sahaja yg tahu. And I know, Allah has a perfect plan for me & my housemates :)

Just incase semua lupa muka-muka rakan serumah aku. He he he.

Proses perpindahan kali ni memakan masa tiga hari tiga malam. Tiga hari tiga malam berulang-alik dari Camp Caesar ke Azzarita (6 stesen tram) Penat jangan cakap. Duit habis bajet lari jangan ditanya, itu semestinya. Namun, kata pepatah, susah susah dahulu, senang senang kemudian. Alhamdulillah, sekarang sangat senang. Rumah hanya 5 minit ke fakulti tanpa perlu berhimpit naik tram.
MASALAH NOMBOR 1 SELESAI ! 

Rumah baru, suasana baru, kenangan baru :) Alhamdulillah dapat tuan rumah yg sangat baik, dalam seminggu dapur gas, pemanas air tandas, mesin basuh, wifi, dan segala masalah rumah dah selesai. Semua Baba yg selesaikan. Grateful :)

Shidin, Shadwa & Mama. (Baba's family :) )
Free free dapat kek aiskrim. Hik hik hik.

Rumah tingkat 5 tiada lif, tiga bilik (dua bilik besar, satu bilik super kecik) satu dapur sederhana besar dan satu tandas. Dan macam biasa, aku akan pilih bilik yang paling kecik. The kecik the better, the senang nak jaga. Kroh kroh.


Baba cat bilik aku baik punya warna kuning terang-benderang
REDHA -_-
At the same spot as the picture above
Look what I've changed ! Weeee I'm happy ~
The boyfriend knows how much I love this decorating-rooms-thingy
Oh, inspirasi :)

He he he. Maka dengan itu, aku pun nak kata lah yg.. Kelas bermula pukul 9 pagi, dan Efnadia berjaga dan bersiap pada jam 8.30 pagi. Nampak tak disiplin dah kurang? Ok selamat sejahtera untuk semua!







P/s: Exactly 6 months to the date for my last paper of semester 4 year 2. Do wait. Just wait. Ok? 

Sunday, November 18, 2012

Ayam Penyet Nyet Nyet

Seperti yg diketahui ramai, Ayam Penyet berasal dari negara Indonesia. Namun kini sudah berkembang ke-popular-an nya ke serata negara Asia seperti Malaysia, Singapura & Brunei. Dan seperti yg diketahui ramai juga (Baca: Kaum terdekat & kaum pengikut aku di Burung Biru) aku memang penggemar super amat sungguh sangat suka akan Ayam Penyet, terutamanya Ayam Penyet Wong Solo. Hmmph! Tiada tandingan.

Bila diingat semula, kali pertama aku mula kenal & berjinak-jinak dgn Wong Solo adalah ketika aku pergi bercuti ke Medan (Kalau tak silap) pada tahun.. Ok tak ingat. Tapi masa tu Ayam Penyet tak sampai lagi dekat Malaysia atau mungkin dah sampai tapi masih belum dikenali ramai. Namun sekarang.... Sebulan dua tiga kali pergi makan!

Balik Malaysia cuti musim panas 2012, perkara kedua yg aku cari ialah Ayam Penyet Wong Solo. Duduk dekat Egypt sepanjang tahun satu tak dapat merasa kepenyetan ayam. Sedih. Namun, pada tahun ini, Egypt sudah berkembang & lebih maju! Satu lagi restoran Indonesia telah dibuka dan dan dan mereka jual Ayam Penyet. Nyumsssss :8)



Tada!
Ok tipu je ni sebenarnya gambar Ayam Penyet Wong Solo, gambar curi di Google
Ok terliur. Ok menyesal.
Ada beza ke tiada beza? Ok banyak beza pada rasa.
Nama kedai tersebut; LA Alexandria.
Bukan Ayam Penyet je ada, Pesembuq, Nasi Campur, Sate juga ada
Perkenalkan Yuseef :)
Aku datang-datang je dia terus duduk atas paha aku, sepanjang aku makan.
Muka dia memang macam tu, hiraukan.
Ini gambar kali kedua pergi makan.
Budak kecik ni datang dekat aku terus panjat naik atas paha
Kan dah kata, muka dia memang macamtu.


Sepinggan Ayam Penyet harga LE15. Kedai makan ni terletak di dalam sha'ah (bangunan rumah) bukannya kedai sebijik-sebijik macam Mumtazah. Lokasi berhampiran dgn Tram Gamaah, ala bahr (Naik tangga tram Gamaah, belok kanan, lorong kedua belok kiri, bangunan pertama) Sila faham faham sendiri. Ok ketemu lagi.






P/s: Hai Napi, hai Hanis, hai Diha, hai Jet, Efnadia tak sabar nak makan Ayam Penyet bersama hee :D




One Oo Seven, with love :)


Thursday, November 1, 2012

Aidil Adha 2012 #3


Raya tahun ni memang meriah habis, memang penat habis. Bukan penat melapah daging, bukan penat merewang tp penat mengunyah. Banyak pulak dapat jemputan rumah terbuka/ housewarming segala. Oh well, siapa tak suka makanan percuma?

Sabtu - 27 Oktober 2012
Harini paling perut-gembira sekali memandangkan dapat dua jemputan. Satu pagi (tengah hari) satu petang. Complete set brunch dan dinner. Fuh fuh fuh. Tiga round Mihun Sup untuk rumah pertama, dua round Lontong untuk rumah kedua. Mee Jawa hasil tangan Syida tak dapat rasa sbb ada udang kering. I is tak berani nak sentuh makanan laut.


Rumah pertama. Bagaimana mahu membenci kamera?

In the middle of pretty girls. I feel so ugly. Blergh.
Pelahap
Rumah kedua. Makan gambar makan gambar.
Classmates, girls :)

Ahad - 28 Oktober 2012
Makan lagi. Sewonok. Mereka kata event mula 10 pagi,10.30 pagi keluar rumah, 11 lebih dah sampai Masrah Iskandariah. Hingatkan event MARA punya, rupanya aktiviti PCI. Jadi, dengan redha hatinya dah tersampai awal, kami pun dengar jela tazkirah yg diberikan. Aktiviti ni mcm kenduri raya campur persandingan untuk mereka-mereka yg dah berkahwin. Kami berempat duduk depan sekali hamboih ambik badi pengantin uolls. Hew hew. Sampai awal, balik pun awal jadi tak sempat bergambar dgn classmates yg lain. Kemudian, kami ke Bangunan MARA  untuk ambil daging unta hasil korban semalam. Yey :D


Pasangan-pasangan pengantin baru.
Semoga berkekalan ke anak cucu :)
Rakang-rakang
Muka ini lagi <3
Daging unta percuma
Steak Daging Unta in the making yaw
Tada! Ok gambar tak lawa. Her her.





Eh lupa, malam 27 Oktober itu saya ada Virtual Date - Skype Raya dgn Beliau. Ehem. Gambar tak boleh share, hak peribadi. Wee :')







P/s: So far, so very good. Alhamdulillah :)