Monday, November 28, 2011

Oh Iskandariah!

Aku dah dari zaman Tok Adam lagi aku nak buat entri ni tapi entah kenapa kerja nak tangguh sejuta kali, dah 2 bulan duduk sini pun tak reti reti nak update. Pemalasnya, nauzubillah!

Harap maklum bahawasanya aku sekarang berada di luar Malaysia. Boleh kira macam kalau naik plane Gulf Air tu 8 jam sampai Bahrain, tido semalaman dan kemudian lagi 2 jam sampai Cairo. Dah dari Cairo tu, 4 jam naik bas sampai lah tempat yang aku berada sekarang. Alhamdulillah.

So masa mula mula dulu, kemain semua ambik berat sayang sangat kat aku sampai semua dah buat skrip dah tanya soalan sama.

Pertama
Kau sihat Ep?
Ok soalan ni biasalah kan, masih boleh diterima.

Kedua
Macam mana kat sana? Rumah semua ok? Cuaca ok bla bla bla.
Ok yang ini pun masih boleh diterima lagi.

Ketiga
Best tak Egypt?
Ha yang ini serius aku paling tak suka sekali orang tanya. Macam mana nak jawab? Aku datang sini bukan melancong mahupun berjoli. Aku pergi balik buat benda sama, macam mana nak kata Egypt ni best ke tak?
Dan jawapan aku mudah ; Malaysia paling best.


Jadi marilah aku ceritakan serba sedikit kehidupan aku kat sini. Serba sederhana, alhamdulillah semua dalam keadaan terkawal.

Habitat
Nak cakap secara spesifik tempat tinggal aku tu tak lah kot sebab macam bahaya jugak sebenarnya. Lagipun bulan 6 tahun depan dah kena pindah so takde memberi kesan pun kalau tak bagitau. Tapi yang penting rumah aku depan pantai, dan tepi jalan raya utama. Hari hari tengok pantai. Kalau duduk lama sikit bila Winter dah habis, boleh la nampak Pak Arab bogel. Eh sumpah geli walaupun ada orang kata UNTUNGLAH REZEKI -.-

Yang paling banyak gantung baju tu rumah kami. Cuba teka.

Ni lah salah satu fungsi jalan utama depan rumah aku

Kalau malam tak dengar orang gaduh atau accident, tak sah

Entah bila boleh dapat tunjuk pantai entah, hm

Gambar dalam rumah tiada, bahaya keh keh.

Pengangkutan
Aku dapat rasakan bahawasanya ukur lilit paha dan punggung aku dah berkurang sebab hari hari kami berangkut menggunakan pengangkutan semula jadi iaitu kaki sendiri sebelum tiba ke Stesen Tram. Fuh. Dan tersebut merupakan pengangkutan lain.

Ha ini lah pengangkutan aku hari hari, 25 piaster sekali naik. Kadang kadang dihimpit dengan Mak Arab sampai dah tak payah pegang apa apa tiang pun anda tetap boleh berdiri tegak. Kritikal.

Ini teksi. Hitam kuning hitam kuning, go teksi

Ini tramco. Sekali naik 1 atau 2 genih. Tapi aku tak naik sbb taktau nak pergi mana huehue

Terdapat juga kereta kuda namun masih tak pernah naik. Hal ini kerana ramai yang dipukau ketika naik kenderaan tersebut. Sangat bahaya I tell youuu.

Makanan
Gah ini bab paling best. Duduk sini, aku jadi pemakan yang cukup aktif. Daripada tak pernah pegang senduk dan kuali, terus jadi pemasak dengan resepi sendiri. Apa apa pun, jangan expect makanan macam Malaysia lah kat sini ye harap maklum. Dem, nak balik Malaysia ah.

Makanan tradisional Egypt takde lah teruk sangat. FALAFEL IS THE BEST, SERIUS! Kalau korang datang sini, aku bawa pergi restoran tu untuk rasa, mesti semua suka aaaaa! Dah lah murah yumyum,

Yang tengah tu yang tengah tu, dijamin halal

Ok yang ini Roti Lantai. Euw taknak makan sebab semua tabur atas lantai
Kalau tak cukup ruang atas lantai, nanti atas kereta semua jadi mangsa

Ha kan dah kata. Euw So Egyptian

McD, KFC, CarlsJ semua ada je cuma er what do you expect? Mestilah tak sama kan. Plus takde sos cili. Forever tomato pft. Ada jugak Restoran Indon di sini, boleh lah.. Boleh lah buat aku gemok gedempol dan bankrup C.

Masa
GMT +2 bersamaan 6 jam lambat waktu Malaysia. Kira macam korang bangun solat subuh, aku baru nak tido. Do the math bebeh! Tapi yang peliknya, kitaorang masuk Muharam lebih awal. Itu menjadi persoalan, belom ada jawapan. Hm.

Suhu
Buat masa sekarang, suhu tak pernah sampai 10 lagi. Paling sejuk pun 12 darjah, paling panas 23 darjah. Tapi memandangkan aku duduk depan pantai, maka dengan ini aku hari hari akan nyanyi "Everyday I'm shivering tetetetetetetetttt" pffft separuh beku, serius. Dugaan paling besar adalah dugaan nak mandi.

Penghubung
Kalau Malaysia ada Maxis, Celcom, Digi, kat sini ada Etisalat, Mobinil, Vodafone ha. Local call 0.15/min, local mesej 0.30/sms. So, memang lagi lah menjadi jadi perangai malas reply mesej orang. Ma'alish. Internet mobile murah ; 20 genih sebulan yang paling berpatutan. Jadi, doplopatjam lah aku tweet tweet huehue.

Mata Wang
Ha ni aku lemah sikit sebab turun naik duit aku taktau spesifik. Yang tau, semua nilai Genih bahagi dengan dua, jadi bersamaan Ringgit Malaysia. Ha do the maths bebeh!


Universiti
Gamaah Iskandariah atau Alexandria University. Imma dentist in the making, insyaAllah. Don't judge a class by it's building, serious merious. Plus, bangunan under construction hmmmph lagi lah huduh macam masuk gua I tell youlls.

Ini pintu belakang, eh pintu tengah

Ini pintu depan, ha nak lintas jalan macam separuh bunuh diri sebenarnya

Ha Malaysia tak merdeka pun lagi U ni dah bermula tau

Lecture Hall

Makmal

Sillabus
Dental Anatomy, Dental Terminalogy, Chemistry, Physics, Zoology, AMIDEAST English. Sila bahagi setiap subjek yang ada lab kepada dua dan bahagi dua lagi untuk lab teori dan lab praktikal yang betol betol praktikal bbrrrr. It's so complicated, fullstop.

Senget kan kepala sendiri. Ini carving tools

Dissecting Tools

Harap maklum bahawasanya semua ni kena beli sendiri pft

Ha maka dengan ini cukuplah perkara yang hendak di share. Cukup cukup lah. Meh datang sini dan aku bawa pusing pusing Iskandariah meh. Erk padahal aku sendiri tak berjaya explore lagi. Oh and, dah 28hb November. Election harini lah. Semoga semua selamat berjalan lancar, insyaAllah. 

P/s : Hati aku kat Malaysia.

Saturday, November 19, 2011

Le Foode!

Tadi aku tidur sejam kemudian terjaga lantas segar semula. Hakikatnya, perut aku meraung meminta makanan. Kali terakhir aku mengunyah makanan adalah pada tujuh jam yang lepas. Aku tak lapar tapi selera makan bukan main menggunung, kalah tinggi Pak Arab. Bukan taknak masak cuma jam menunjukkan pukul 10.30 malam, makan makanan berat pada waktu sebegini tidak elok untuk sistem pencernaan. Jadi, aku hanya telan satu bar coklat Mars. Sekurangnya bukan makanan berat, kan? Barangkali, andaian sendiri.

Realitinya, tekak aku mahukan makanan Malaysia.
Jadi, aku sudah merancang dan membuat senarai untuk Restoran-Dan-Makanan-Yang-Harus-Dimakan-Apabila-Tiba-Di-Malaysia-Bulan-Tujuh-Tahun-Hadapan. Pergh. Ye, memang pergh.

Papa berpesan ketika ber-Skype siang tadi
"Cepat confirmkan cuti nanti bila, kena book tiket dari sekarang. Jangan buat last minit"

Aku berpesan pada diri sendiri usai ber-Skype tadi
"Perut, cepat confirmkan apa yang hendak dimakan. Jangan buat last minit"

Jadi, itulah isi utama untuk entri kali ini. Di bawah merupakan senarai makanan ;

WAHD
Ayam Penyet (Restoran Wong Solo)
Ini bukan makanan Malaysia, ini makanan Indonesia. Tapi hakikatnya, ini makanan kegemaran aku! Kepedasan asli sambal hijau dan sambal merah, hmmmph! Tak lekang hingus dan air mata meleleh dek kepedasan, itu kepastian. Kemasinan ayam yang dipenyet, kerangupan tempe. GUA NAK INIIIIIII D:

Sumber gambar ; SINI

ITNIN
Tempoyak Sambal Hijau dan Lauk Seangkatannya
Tak ingat nama restoran. Yang aku ingat nama pemilik kedai ini ialah Khadijah, terletak di hadapan kubur jadi Papa selalu cakap Restoran-Tempoyak-Depan-Kubur. Ini pun sedap! Sambal hijau yang sudah pasti pedas, tempoyak dan ikan bilis. Air cendol yang dipenuhi ais. Lauk semua sedap! Ya Allah, meleleh dah air liur.

Ini masa berbuka puasa 2011, restoran baru dibesarkan

TALATA
Restoran Cina Muslim
Yang ini tiada spesifik nama restoran. Ada tiga restoran yang selalu kami sekeluarga pergi ; Restoran Chan, Restoran Zenith, Restoran Pak Ya. Terbayang Butter Prawn, Salty Sotong Tepung. MAMAAAA NAK BALIIIIK!

Butter dia... Kena belajar buat ni. Harus!

ARBA'
Makanan Laut!
Ini merupakan makanan favourite aku dari kecil sebelum Ayam Penyet dikesan. Namun begitu, allergik terhadap makanan laut sedikit sebanyak menjadi halangan untuk aku menikmati makanan ini sepenuhnya. Ah, tapi sedap jugak! Ikan Pari Bakar cicah air asam, Sotong Tepung cicah kicap pedas, udang merah, semua makan dengan nasi lemak. Selalu pergi Ikan Bakar Umbai atau Pernu di Melaka setiap kali otw balik Muar dan di Bagan Lalang. Eh sumpah, craving for this food :0

Ketam, GAH!

Lala. NAK!

Cari makhluk tersembunyi. Tak sembunyi sangat pun -.-

KOMSA
Nasi Padang
Ini pun merupakan makanan kegemaran aku. Makanan Indonesia juga. Sedap tau. Dendeng Gulai, Keting Cicah Air Asam etc. Tau Restoran Selero Nogori? Ha lebih kurang dah tu. Weh sedap weh.

Gambar curi daripada SINI

SITTA
Nasi Mandi (Al-Rawsha)
Okay walaupun aku dah tinggal di tempat kelahiran Nasi Mandi, aku tetap rindukan Nasi Mandi Malaysia. Eh tak sama langsung dengan Nasi Mandi kat sini. Ini tak tipu langsung! Tolonglah cepat 2012 hoi hoi.

Satu pinggan boleh makan 4 orang

Ada banyak lagi seperti Nasi Ayam Kampung, Restoran Mamak punya makanan seperti Char Kuey Teow dan Roti Canai, Nasi Lemak Sotong Hulu Langat, Makanan Thai di Restoran Siam. Eh restoran kat Malaysia range lagi besar tau. Seriously Malaysia the best. Hakikatnya, makan spageti, pasta, pizza dan segala yang berkaitan memang bukan selera taste bud aku. Mungkin aku lebih ke-tradisionalan, bukan kebaratan. Too bad, Egypt more to makanan kebaratan. Terima saje lah wahai lidah.

2012, do come fast. A lot of foods to eat. Oh and, a lot of people to meet. GAH I MISS EVERYTHING BOUT MALAYSIA AND MALAYSIANS. Pffft sungguh tak matang. Bye.

Papa's taste of food has never made people upset. So people, give it a try to all the foods I mentioned above!

P/s : Nak guna kbye pun dah awkward. Cis -.-

Friday, November 18, 2011

Sebab Blog Tak Ber-update

Last entry, 23 Oktober 2011.
Last view, visitor from Tokyo 11 hours 22 minutes ago (Entah siapa entah -.-)

Kenapa pemalas sangat nak kemaskini blog? Apa guna ada blog kalau nak jadikan hiasan dan perkasam? Bila nak jadi seorang blogger yang konsisten? Mana idea idea buduh nak ceriakan blog ini? Bagaimana cara untuk mengatasinya? Maka dengan ini, cukuplah soalan 5W dalam entri kali ini. Next.

Jadi, apakah sebab sebenar sudah tidak menjadi blogger tegar?

WAHD
Malas dan pemalas.
Malas nak bukak laptop. Malas nak ambil kabel kamera dalam laci dalam bilik. Malas mencari dan meng-upload gambar. Malas mengarang ayat. Malas nak fikir dah. Cukup membuktikan bahawasanya blog ini dipunyai oleh seorang yang pemalas yang teramat.

ITNIN
Hidup bosan dipenuhi rutin harian.
Hari-hari buat perkara yang sama. Pergi kelas, naik tram yang dikelilingi manusia arab, memberi tumpuan di dalam kelas atau mungkin tersengguk tertidur, pulang dari kelas dan menaiki tram yang melepasi 5 stesen, memasak, ulangkaji pelajaran, tidur. Mahu dengar?

TALATA
Menjadi Ulat Buku, tinggalkan aktiviti Ulat Bulu
Nak bukak laptop haruslah fikir dua kali memandangkan buku selalu menyeru-nyeru minta dibaca, wax pula menjerit-jerit minta di-carve. Tambahan, rakan serumah yang rajin seperti Sinderella (tiada kaitan) membuatkan aku berasa sangat malu apabila hendak melepaskan buku walaupun ketika memasak ataupun berak. Teruk bukan? Okay tipu je.

ARBA'
Laman So-sial
Lebih baik buka Twitter daripada Blogger. Lagi baik Tumblr jika dibandingkan dengan Blogger.

KOMSAH
Cuti kurang
Kami hanya cuti pada hari Jumaat sahaja. Seronok bukan? Maka dengan ini hanya hari Jumaat sahaja lah masa untuk Skype dengan Papa tepat jam 4 petang waktu Egypt, keluar ke City Centre mencari barang masakan, berjalan ke Ibrahimiah untuk mencari bahan mentah. Kesimpulannya? Rakyat Malaysia mestilah bersyukur ada cuti Sabtu dan Ahad.

SITTAH
Idea berkurang
Taktau nak terangkan apa dah. Terbukti idea berkurang?

Orang Egypt tak cakap 'tha' dan gantikan dengan 'ta'. Orang Egypt tak cakap 'ja' dan gantikan dengan 'ga'. OH SO EGYTIAN. Kbye.



P/s : Pilihan raya di Egypt bermula 28 November ni. Semoga mereka semua behave dan tidak menjadi hantu raya di jalan raya.