Wednesday, August 10, 2011

Nama Aku

Aku takde idea intro nak cerita pasal apa. Duduk rumah tidur, iron baju, baca novel, online, berbuka dan tidur semula. Memang kehidupan yang tak sihat. Cepatlah habis puasa, boleh pergi jogging ke haa. Eh dah takde kan isu ragut culik bagai kat Lake Valley tu?

So, kat Facebook ada game baru.

Kalau dulu main inbox nombor then describe-kan mereka kat status kita. Panjang lebar aku describe especially yang aku rapat rapat. Hmh kalau boleh nak buat karangan pasal diaorang. Dan akhirnya aku stop sebab dah malas dan kena sound, indirectly. Dem malu titew.

Game yang sekarang berbunyi :

Type your name with @ in each letter and see who comes first 
bla bla bla bla

Game kali ni aku tak join. Entah kenapa, macam malas. Boleh tahan berzaman jugak aku tak update status Facebook. Okay takdela berzaman tapi last update 17 Julai dulu, kalau tak silap. Dah ramai kawan yang ada Twitter, macam malas pulak nak ber-Facebook.

Lagipun, nama aku memang tak best sangat jawapannya since nama aku ulang ulang je huruf E, huruf F, huruf D, huruf A. So orang yang appear pun semua muka muka sama. 

Jawapannya :

E : Ezwin Haida
F : Farid Izmer
N : Najwa Asri
A : Adila Farisha
D : N Athilah Dzulkefli
I : Hanafi Iskandar
A : (jawapan yang sama dengan A di atas)

H : (jawapan yang sama dengan I)
A : (berulang ulang)
D : (ulangan juga)
E : (juga ulangan)
F : (pengulangan)

Nak aku buat nama Papa? EFFENDI. Jawapan semua dah ada dalam nama aku, sila tengok semula sekian terima kasih daun keladi -.-

Membosankan bukan? Oh tidak, nama aku unik aku bagitau korang. Kadang kadang aku macam rasa nak rekod je jawapan jawapan yang akan aku berikan kalau aku bagitau nama aku EFNADIA. 

Jawapan teruja mereka setelah mendengar nama aku :

#PERTAMA
Efnadia? F untuk apa? Fatin Nadia? Farah Nadia?

#KEDUA
Efnadia? F-titik Nadia ejaan? Apa maksud F tu?

#KETIGA
Efnadia? Kenapa F? Kenapa tak G ke H ke?


Dan jawapan yang aku nak rekod tu :


#PERTAMA
Eh bukan bukan. F eja E-F. E-Fnadia.

#KEDUA
Ef takde maksud. Ambik dari nama Papa, EFfendi.

#KETIGA
Boleh jugak nak panggil G -.-


Dan sebagainya yang kadang kadang buat aku jawab "nama saya Nadia" instead of "nama saya Efnadia" sebab tu budak UM panggil aku Nadia. 19 tahun hidup, aku macam dah malas sikit nak ulang jawapan jawapan yang sama. Kuikuikui tapi cuba Google Efnadia, memang aku sorang je Efnadia. Ni nak bangga ni :'D

Belom aku bagitau nama belakang aku lagi. Duh -.-'


So, bolehlah panggil Ef atau Ep atau Nadia. Sekian, terima kasih bye.

P/s : Siapa ingat main tulis nama orang yang kita suka and nama kita then potong potong huruf and tengok berapa peratus markah? Ala, konon konon peratus laki tu suka kita la. Duh sangat childish, aku lah tu tahpape. Okaybye!

Monday, August 1, 2011

Post 178

Very long entry which is full of text instead of picture. No forcing.

Puasa tahun ni semestinya lain dari tahun tahun sebelumnya. Jadi penganggur sampai Oktober memang separuh awesome. Nak kata best, takdela best sangat. Rindu nak sambut dengan kawan kawan. Nak kata tak best, takdela tak best. Tahun ni dapat sambut 30 hari Ramdhan dengan kaum keluarga kot. Suka, semestinya.

5 tahun duduk di SMSS, buka puasa berdikari makan makanan DM. Kadang-kadang Papa datang hantar, well biasalah rumah dekat je kan kalau boleh nak ulang alik. Setahun di Pasum pulak, anytime boleh balik but I choose not to burden my parents.

The point is, AKU RINDU GILA KAT REVIVAL AND MY PASUM BUDDIES. Enough said. Jom berbuka puasa sama jom? Okay memang takkan.

Jadi, apa yang aku sebagai bekas pelajar SMSS rindu suasana Ramadhan di sekolah tercinta?


1. Bangun sahur. Dengan muka lalok, pergi toilet cuci muka dan terus turun DM. Alah, sarung sweater cukup, pakai je baju tidur tu takde siapa nak pandang. Paling rindu time Form 5 sebab Revival semua dah duduk satu floor. Nanti ada sorang yang ketuk pintu semua dorm and woke us up. Dan muka muka yang turun sahur semestinya orang yang sama. And, me included. Dan yang pasti, makanan sahur lagi sedap daripada time berbuka.

2. Waktu persekolahan berjalan seperti biasa tapi dipendekkan 5 minit ke 10 minit tak ingat dah. So, kelas cepat habis dan pulang hostel awal. Suasana kelas bulan puasa memang tak menarik sangat since semua orang penat dan semua orang tidur. Aku pun termasuk huehue. Kelas sunyi sedikit.

Ni bulan puasa kalau tak silap

3. Kena pulang ke asrama awal bukan saja saja okay. Ada tadarus al-Quran dari pada jam 5.15 petang. Oh ye, riadah dibatalkan! Masa ni, memang semua orang berebut rebut. Bukan berebut naik ke surau, tapi berebut nak ke Bazar Ramadhan sebab malas ber-tadarus. Yang ke bazar, bersuka ria setelah penat mengambil order. Eh, aku macam tu ke? Ngehngehngeh.

4. Paling tak best adalah part dipaksa turn makan di DM. Mesti jadi masalah besar especially untuk mereka yang beli-makanan-di-bazar-dan-tak-makan-makanan-DM. Duduk diam diam dalam dorm, tutup lampu kunci pintu. Azan berkumandang je terus melahap makanan.

5. Bagi mereka yang turun DM, duduk jela menghadap makanan yang dah sejuk dan keras tu sampai azan kedengaran. Dah tu, tunggu ustaz baca doa. Dengan berpakaian baju kurung lagi. Makan lama lama, borak borak sampai DM kosong. Eh, rindunya. Rindu sangatlah.



6. Part terawih paling liat. Eh, aku tak okay. Turun jugak walaupun kadang kadang ponteng hehehe. Mengharapkan takde surah surah panjang dibaca ketika solat. Tersengguk sengguk ketika berdoa, tahan kentut sebab malas ambik air sembahyang balik. Perkara biasa.

7. Prep malam bermula lambat. Makanan ada banyak lebih, bawak ke kelas. Semua orang bertenaga semula tapi rasa macam kejap sangat prep. Tak sempat buat apa.

8. Balik prep malam, sambung supper pulak. Makanan banyak sangat lebih. Takpun, yang couple couple tu boypren belanja Roti John lah, Chicken Wing lah hekeleh geli je. Aku tumpang sekaki apa lagi dah rezeki. Makan dalam gelap sebab 11.30 malam, lampu tetap wajib ditutup.


Dan di UM.


1. Rindu jalan ramai ramai ke Bazar Ramadhan Kampung Kerinchi.


2. Rindu ke Kolej 11 makan sumpah banyak gila habis duit aku.

3. Berbuka di Mid Valley dengan classmates.


Time kat UM banyak sikit gambar, mana ada larangan membawa telefon bimbit kan.

A memory is what is left when something happens and does not completely unhappen.  ~Edward de Bono

AHLAN WASHALAN RAMADHAN