Friday, December 30, 2011

Forever Papa's Girl

Tahun millenium. Tahun dua ribu atau dalam tulisan nombor, tahun 2000. Tahun aku sekeluarga pindah ke BTHO dari Taman Murni, yang penting dalam Cheras. Yea, anak Cheras sejati sejak azali. Nak dijadikan cerita..

Pada suatu malam usai makan malam, Papa sedang berehat rehat di ruang tamu bawah walhal aku dan Kakak sedang khusyuk menonton cerita di Televisyen layan hindustan. Ah, dulu mana ada internet bagai. Apa itu Friendster? Kejap. Apa itu Internet Explorer? Sungguh. Tetiba, bergema suara dari bawah ;

Papa "Kakak, Ya, turun sini sekejap"
Aku kemalasan, layan hindustan "Kenapa Pa?"
Papa "Turun sini dulu. Papa potong wayar TV tu nanti"


Ye. Papa dulu memang garang.

Aku dan Kakak turun sambil bertolakan siapa depan siapa belakang. Dalam otak aku, markah exam dah sampai rumah ke? Ni nak kena marah ke? Tet, kantoi di situ. Setelah duduk, Papa keluarkan dua buah kotak kecil dan bagi sorang sebuah kepada aku dan Kakak.

"Satu untuk Kakak, satu untuk Ya" 

Seutas jam Elle bertali biru, permukaan dalam jam berwarna putih, berjarum jam dan minit berbentuk sebatang pensil. Cantik.

"Jaga elok-elok, amanah. Papa nak Kakak, Ya pakai pergi mana mana, belajar tengok jam. Punctual, jangan lambat"
Macam tentera kan Papa? Ye.

************



Di hari yang lain, sedang bersiap ke Leisure Mall. Dalam 5 minit menuju ke LM..

Papa sambil drive "Kakak, Ya, jam pakai tak? Mana jam?"
Kakak dengan bangganya tunjuk
Aku terdiam. Alamak, tertinggal, habis.

Papa "Ya, jam mana?"
"Tertinggal" jawab aku sepatah
...
Kereta diberhentikan di tepi jalan, U-turn dan patah balik ke rumah. Ye, Papa buat itu. Dan sepanjang perjalanan ke rumah, aku dimarah. Aku redha, terima sahaja.

"Ya selalu macam ni, careless! Dot dot dot. Pergi ambik jam cepat!"

Sejak itu, jam dah jadi sebahagian anggota badan aku. Kalau tak pakai, aku rasa tangan aku ni berbogel, rasa macam.. Tak lengkap. Itulah yang Papa didik saya dan ye, saya bangga.




HAPPY BIRTHDAY PAPA
Forever My Hero
30 Disember 2012

PapaYa <3
Papa used to call me PapaYa since I was in primary school, to wake me up every morning and to persuade me to go to school. Lazy daughter, yes.



With loves,
Your far far away favorite daughter.











Wednesday, December 28, 2011

Satu Sembilan Tiga

Kemain lagi sedara mara aku, kemain lagi bergembira ye. Ergh. Beberapa hari sebelum 25 Disember tu, aku homesick memanjang. Tengok semua duk plan plan kat Group Wall. Yela, aku kan buat MAYBE coming so aku dapat notification segala lah kan. Pastu bila baca, sedih cemburu dan segala perasaan negatif datang. Ok dah lepas.

They were in Orange

Semua generasi Atok Adah

Kemain semua bergembira

Ha sudah, takmau masuk banyak banyak. Nanti sedih sedih sedih, isk. Eleh rumah aku depan pantai, tak kisah pun tunggula Winter Break nanti tunggulah tunggulah. Shoot, I miss them :'(


Dah dah, jom bergembira tengok video kat bawah ni. Manusia kurang kerja, tapi menghiburkan so takpe :D



Pertama, ini adalah parody video Dena Bahrin (macam ni ke eja nama beliau? Aku tak sure) Kedua, budak yang jadi 'perempuan' tu adalah bekas PASUM dan sekarang Dentist di UM. Taktau pulak aku budak Medik-Dentist Malaysia ada masa free buat video bagai? K. Selamat menonton!


P/s : Looking forward to Winter Break. We got date we got date :D





Tuesday, December 20, 2011

Hanya Memori


               

                   I don't have to say you're the one that got away



Sesungguhnya aku harus terima kenyataan bahawasanya semua dah berubah. Tiada lagi rakan-rakan se-Maju, se-Jaya, se-makan-bersama-lepas-pulang-bermalam, se-skip-riadah-dan-Ar Rahman, se-meja-DM, se-kepala-gila. Si Kaki Bahan dan Si Mangsa Bahan, Bear dan Capek. Pusing kerusi ke belakang nampak Tiga Sekawan, Gori Harry Fudhail. Si Kenit Bella dan Anis. Si Bersin Kuat Zati dan Nas. Jalan ke loker, kacau Si Sepet Atoy mintak beli pen G-Soft. Setiap kali air mata hampir tumpah, lari bersama ke Dewan Besar bersama Si Pendengar Setia Dzul. 

Kala bosan, jalan jalan ke kelas sebelah ; Maju dan Setia, Usaha dan Budi. Tiada lagi Ahad-malam-Isnin-lepas-pulang-bermalam kumpul bersama makan together bersama Lynda Hani Insyirah Iffah Farah Nini. Bila sukan, Si Lawa Lawa semangat merah Futri Didi Seri Emeir Haris berkumpul. Si Larry Remy Kipi Zuhri, Si Bekas Maju. Kawan se-BAHAN, termasuk Aina. Prank setiap kali sambut hari kelahiran. Semua, semua aku rindu.

No, ini bukan bermakna kawan-kawan kat sini tak best. Best juga. Will be 5 years with them man, same as Revival insyaAllah. I'm still adapting.


P/s : Dulu lagu Jar Of Heart. Dah ada pengganti sekarang; The One That Got Away. Aku memang suka lagu yang berunsur kesedihan dan kekecewaan. Sadis. Eh, hello Chester See :'D





Monday, December 19, 2011

Ini Manis


Satu perkataan ; sweet, sungguh sweet.


P/s : Rindu.





Saturday, December 10, 2011

Politik?

BRAVO BRAVO! Ep nak cakap pasal politik harini, tepuk tangan semua. DUH. No no, harap maklum bahawasanya aku baru sahaja unfollow seorang Hamba Allah di Twitter sebab aku rasa rimas asyik asyik duk cakap pasal politik. Sorry Brother, I don't really like to read about political issues. Err I'm still 19, and I'm not interested. NOT REALLY.

Kat sini aku nak tegaskan bahawasanya aku bukan menyokong mana mana parti atau pihak atau segala jenis kumpulan yang berunsurkan politik. TIDAK SAMA SEKALI. Ada penegasan di situ. Aku merupakan remaja yang berumur 19 tahun, yang masih berfikiran kanak-kanak apabila melibatkan politik.

Mama saya anak sejati Johor dan Papa saya anak sejati Kelantan. Dapat tangkap maksud di situ? Jangan tanya aku akan ikut yang mana. Pertama, undi adalah rahsia. Kedua, aku sebenarnya.. Taktau apa-apa -.-' Housemate aku 4 orang. Sorang Kelantan, sorang Terengganu, dan sorang Penang. Masing-masing ada cara sendiri dan aku yakin, masing-masing ada pendapat sendiri tentang politik. Err.. Taknak ambik tau.



Video atas ni sorang housemate aku suruh tengok. Aku terasa nak share. Bukan nak cakap pasal isu politik, bukan langsung. Ada benda lain yang aku sedar. Renung-renungkan, dan selamat menonton.


P/s : Bakal suami, kita taknak main politik kuat sangat ok? Cool cool je.





Wednesday, December 7, 2011

Selamanya Exam

Tanggal 1 Disember yang lalu, aku berjaya menduduki Kertas Peperiksaan Pertengahan Semester yang terakhir ; Dental Anatomy. Meh aku bagitau korang semua bahawasanya Peperiksaan Pertengahan Semester telah bermula pada awal bulan November dulu lagi. Seronok bukan? Midsem Exam saya makan masa selama sebulan.  Dalam sebulan belajar-untuk-exam. Oh secara jujur bagitau, belajar-untuk-exam tak sama langsung macam belajar-untuk-ulangkaji. Sekian.

Maka memandangkan hampir sebulan menjalinkan hubungan asmara secara serius dengan buku ; ke katil bersama buku, memasak bersama buku, menonton gambar juga bersama buku. Terasa diri betol betol dihargai, senantiasa ditemani dan menemani. Maka tanggal 1 Disember yang lepas, aku mengambil keputusan untuk hidup-sehari-tanpa-buku.

Habis kelas jam 2, pergi bank keluar duit. Ggggr poket tebal poket tebal. Niatnya nak pulang ke rumah terus tapi..

Kata aku
"Mera.. Kita balik rumah terus eh lepasni?"

Balas Mera
"Yela kot, kenapa?"

Aku terdiam lantas menjawab
"Jom jalan jalan nak?"

Mera memotong
"Jom jom jom kita pergi Mansyia lah nak tak?"

Rupanya Mera mempunyai hasrat yang terpendam namun mungkin beliau berasa takut untuk meluahkan. Bla bla bla, tunggu tram ke Mansyia hampir setengah jam dan kami mengambil keputusan untuk membatalkan niat ke Mansyia dan ke Mahatet El Raml menikmati aiskrim sedap dan falafel. Yuhuuu!


Selekeh. Takpe, Minah Arab lagi selekeh

Meet Mera, one of my housemates

Gggr Tahina and Falafel, the best combination

Awesome sekali makan berdua sahaja, tiada yang mengganggu. Makan banyak dan murah. Happy girl, happy girl :) pulang ke rumah dan malam tido awal. Betol betol gaya macam dah habis Final Exam khr khr khr.

Lepastu, semalam tanggal 6 Disember kami ke City Centre pulak. Alasan ; takde nak shopping apa pun, just nak release tension. Yes, memang pergi untuk jalan jalan dan makan, sahaja. Seronok kan? Makan itu satu nikmat, cuma tak berapa nak nikmat bila makanan mahal mahal semua. Tsk tsk.

Imarah Zainab - mate

Ha City Centre ada ni tau, Mid Valley ada?

Lepastu terjumpa geng satu lagi pulak, our classmates. Duduk semeja makan makan dan borak pasal cinta. Gah aku terdiam kata kata. Aku.. Bukan lagi seorang yang pakar bab cinta. Dan, aku kena ni dari Izham tepat dia cakap secara kerasnya mata ke mata aku ;

"Teori aku, long distance relationship IS A BULLSHIT! Aku rasa tak fair bla bla bla"

Aku tak dengar apa yang dia cakap dah sebab otak aku sibuk duk pikir pasal link yang Syud kasi aku. Sila klik SINI. Kemain je tetiba dah masuk perihal cinta, dah dah. Bla bla bla, the end. Harini, tetiba dapat tau bahawasanya Isnin minggu depan ada kuiz Kimia, MIDSEM EXAM DENTAL TERM. Midsem tak habis lagi rupanya, pffft. Payah exam takde jadual ni, sesuka hati je bila nak buat exam. Maka dengan ini diisytiharkan bahawasanya aku dan rakan rakan dentist yang lain tittle ForeverExam kepada kami, sekian terima kasih -.-'

You know you're not a shopaholic when you have LE 600 in your pocket and you see a beautiful handbag for LE 117 but you can stop yourself from buying that handbag because it's not necessary. I am so proud of myself :)

Maka dengan ini, silalah wish GOOD LUCK sebanyak banyak luck untuk saya, amin.


P/s : Aku dah letak jawatan daripada menjadi stalker. Need rest. Full rest.






Tuesday, December 6, 2011

Cemburu Bermata

Mengikut Google, definisi cemburu merupakan iri hati, mengesyaki, mencurigai, kurang percaya atau syak wasangka, hati-hati atau berjaga-jaga. Eh? Takde kena mengena pun dengan entri kali ini :3

Kejap, cemburu sama kan dengan jealous? Erk okay taktau tapi yang aku tau, aku memang sedang dilanda ke-jealous-an yang melampau. Ini lagi teruk drpd melihat orang yang tersayang bersama orang lain, lebih teruk drpd melihat orang yang kita rapat mendapat pengganti, lebih teruk dan sangat teruk. Sobs.

Rasa nak conteng lagi banyak. Geram sungguh!

Ah, meeting bagai. Meriah betol, tsk tsk

Selama aku 19 tahun hidup, tak pernah pernah tau family aku belah Serom nak buat Family Reunion bagai. Lepas habis SPM aku cuti lama.. Eh PLKN. Ok. Lepas habis PASUM, 5 6 bulan aku buat lemak kat rumah, takde pun nak reunion parti bagai. Ha ni nak marah ni. Benci sekali. Ah, benci beribu kali.


Walaupun hakikatnya aku memang TIDAK AKAN dapat pergi, aku tetap click 'MAYBE' mana tau kalau kalau tetiba dapat pergi? Dalam mimpi. Sedih. Haleina - Mansoura, Apies - Offshore sini sana. Arni Musa? Itu taktau kenapa. Ah sekurangnya tak menipu diri sendiri seperti Amni Musa - Korea, kemain klik 'GOING' amboi Am.

Ha siapa lagi nak buat reunion? Revival? Family belah Papa pulak? Menyampah.


P/s : Selama 19 tahun aku hidup, tak pernah juga Kajang banjir. Dunia dunia.





The Long Distance Relationship





"Long distance relationships are hard, no matter what"
- Vanessa Hudgens






Friday, December 2, 2011

Majulah Egypt

"We are gonna win because we don't play dirty games
We gonna win because we don't have any agenda
We gonna win because the tears that come from our heart
We gonna win because we're willing to stand up for our dreams"

GO EGYPT!
Marilah kita berfikiran jauh
Buang yang keruh, ambil yang jernih


P/s :  Bukan senang aku nak ambik tau pasal politik, ha jangan memain. Oh and people, do watch those videos on TED. Amazing man, serious!





Monday, November 28, 2011

Oh Iskandariah!

Aku dah dari zaman Tok Adam lagi aku nak buat entri ni tapi entah kenapa kerja nak tangguh sejuta kali, dah 2 bulan duduk sini pun tak reti reti nak update. Pemalasnya, nauzubillah!

Harap maklum bahawasanya aku sekarang berada di luar Malaysia. Boleh kira macam kalau naik plane Gulf Air tu 8 jam sampai Bahrain, tido semalaman dan kemudian lagi 2 jam sampai Cairo. Dah dari Cairo tu, 4 jam naik bas sampai lah tempat yang aku berada sekarang. Alhamdulillah.

So masa mula mula dulu, kemain semua ambik berat sayang sangat kat aku sampai semua dah buat skrip dah tanya soalan sama.

Pertama
Kau sihat Ep?
Ok soalan ni biasalah kan, masih boleh diterima.

Kedua
Macam mana kat sana? Rumah semua ok? Cuaca ok bla bla bla.
Ok yang ini pun masih boleh diterima lagi.

Ketiga
Best tak Egypt?
Ha yang ini serius aku paling tak suka sekali orang tanya. Macam mana nak jawab? Aku datang sini bukan melancong mahupun berjoli. Aku pergi balik buat benda sama, macam mana nak kata Egypt ni best ke tak?
Dan jawapan aku mudah ; Malaysia paling best.


Jadi marilah aku ceritakan serba sedikit kehidupan aku kat sini. Serba sederhana, alhamdulillah semua dalam keadaan terkawal.

Habitat
Nak cakap secara spesifik tempat tinggal aku tu tak lah kot sebab macam bahaya jugak sebenarnya. Lagipun bulan 6 tahun depan dah kena pindah so takde memberi kesan pun kalau tak bagitau. Tapi yang penting rumah aku depan pantai, dan tepi jalan raya utama. Hari hari tengok pantai. Kalau duduk lama sikit bila Winter dah habis, boleh la nampak Pak Arab bogel. Eh sumpah geli walaupun ada orang kata UNTUNGLAH REZEKI -.-

Yang paling banyak gantung baju tu rumah kami. Cuba teka.

Ni lah salah satu fungsi jalan utama depan rumah aku

Kalau malam tak dengar orang gaduh atau accident, tak sah

Entah bila boleh dapat tunjuk pantai entah, hm

Gambar dalam rumah tiada, bahaya keh keh.

Pengangkutan
Aku dapat rasakan bahawasanya ukur lilit paha dan punggung aku dah berkurang sebab hari hari kami berangkut menggunakan pengangkutan semula jadi iaitu kaki sendiri sebelum tiba ke Stesen Tram. Fuh. Dan tersebut merupakan pengangkutan lain.

Ha ini lah pengangkutan aku hari hari, 25 piaster sekali naik. Kadang kadang dihimpit dengan Mak Arab sampai dah tak payah pegang apa apa tiang pun anda tetap boleh berdiri tegak. Kritikal.

Ini teksi. Hitam kuning hitam kuning, go teksi

Ini tramco. Sekali naik 1 atau 2 genih. Tapi aku tak naik sbb taktau nak pergi mana huehue

Terdapat juga kereta kuda namun masih tak pernah naik. Hal ini kerana ramai yang dipukau ketika naik kenderaan tersebut. Sangat bahaya I tell youuu.

Makanan
Gah ini bab paling best. Duduk sini, aku jadi pemakan yang cukup aktif. Daripada tak pernah pegang senduk dan kuali, terus jadi pemasak dengan resepi sendiri. Apa apa pun, jangan expect makanan macam Malaysia lah kat sini ye harap maklum. Dem, nak balik Malaysia ah.

Makanan tradisional Egypt takde lah teruk sangat. FALAFEL IS THE BEST, SERIUS! Kalau korang datang sini, aku bawa pergi restoran tu untuk rasa, mesti semua suka aaaaa! Dah lah murah yumyum,

Yang tengah tu yang tengah tu, dijamin halal

Ok yang ini Roti Lantai. Euw taknak makan sebab semua tabur atas lantai
Kalau tak cukup ruang atas lantai, nanti atas kereta semua jadi mangsa

Ha kan dah kata. Euw So Egyptian

McD, KFC, CarlsJ semua ada je cuma er what do you expect? Mestilah tak sama kan. Plus takde sos cili. Forever tomato pft. Ada jugak Restoran Indon di sini, boleh lah.. Boleh lah buat aku gemok gedempol dan bankrup C.

Masa
GMT +2 bersamaan 6 jam lambat waktu Malaysia. Kira macam korang bangun solat subuh, aku baru nak tido. Do the math bebeh! Tapi yang peliknya, kitaorang masuk Muharam lebih awal. Itu menjadi persoalan, belom ada jawapan. Hm.

Suhu
Buat masa sekarang, suhu tak pernah sampai 10 lagi. Paling sejuk pun 12 darjah, paling panas 23 darjah. Tapi memandangkan aku duduk depan pantai, maka dengan ini aku hari hari akan nyanyi "Everyday I'm shivering tetetetetetetetttt" pffft separuh beku, serius. Dugaan paling besar adalah dugaan nak mandi.

Penghubung
Kalau Malaysia ada Maxis, Celcom, Digi, kat sini ada Etisalat, Mobinil, Vodafone ha. Local call 0.15/min, local mesej 0.30/sms. So, memang lagi lah menjadi jadi perangai malas reply mesej orang. Ma'alish. Internet mobile murah ; 20 genih sebulan yang paling berpatutan. Jadi, doplopatjam lah aku tweet tweet huehue.

Mata Wang
Ha ni aku lemah sikit sebab turun naik duit aku taktau spesifik. Yang tau, semua nilai Genih bahagi dengan dua, jadi bersamaan Ringgit Malaysia. Ha do the maths bebeh!


Universiti
Gamaah Iskandariah atau Alexandria University. Imma dentist in the making, insyaAllah. Don't judge a class by it's building, serious merious. Plus, bangunan under construction hmmmph lagi lah huduh macam masuk gua I tell youlls.

Ini pintu belakang, eh pintu tengah

Ini pintu depan, ha nak lintas jalan macam separuh bunuh diri sebenarnya

Ha Malaysia tak merdeka pun lagi U ni dah bermula tau

Lecture Hall

Makmal

Sillabus
Dental Anatomy, Dental Terminalogy, Chemistry, Physics, Zoology, AMIDEAST English. Sila bahagi setiap subjek yang ada lab kepada dua dan bahagi dua lagi untuk lab teori dan lab praktikal yang betol betol praktikal bbrrrr. It's so complicated, fullstop.

Senget kan kepala sendiri. Ini carving tools

Dissecting Tools

Harap maklum bahawasanya semua ni kena beli sendiri pft

Ha maka dengan ini cukuplah perkara yang hendak di share. Cukup cukup lah. Meh datang sini dan aku bawa pusing pusing Iskandariah meh. Erk padahal aku sendiri tak berjaya explore lagi. Oh and, dah 28hb November. Election harini lah. Semoga semua selamat berjalan lancar, insyaAllah. 

P/s : Hati aku kat Malaysia.

Saturday, November 19, 2011

Le Foode!

Tadi aku tidur sejam kemudian terjaga lantas segar semula. Hakikatnya, perut aku meraung meminta makanan. Kali terakhir aku mengunyah makanan adalah pada tujuh jam yang lepas. Aku tak lapar tapi selera makan bukan main menggunung, kalah tinggi Pak Arab. Bukan taknak masak cuma jam menunjukkan pukul 10.30 malam, makan makanan berat pada waktu sebegini tidak elok untuk sistem pencernaan. Jadi, aku hanya telan satu bar coklat Mars. Sekurangnya bukan makanan berat, kan? Barangkali, andaian sendiri.

Realitinya, tekak aku mahukan makanan Malaysia.
Jadi, aku sudah merancang dan membuat senarai untuk Restoran-Dan-Makanan-Yang-Harus-Dimakan-Apabila-Tiba-Di-Malaysia-Bulan-Tujuh-Tahun-Hadapan. Pergh. Ye, memang pergh.

Papa berpesan ketika ber-Skype siang tadi
"Cepat confirmkan cuti nanti bila, kena book tiket dari sekarang. Jangan buat last minit"

Aku berpesan pada diri sendiri usai ber-Skype tadi
"Perut, cepat confirmkan apa yang hendak dimakan. Jangan buat last minit"

Jadi, itulah isi utama untuk entri kali ini. Di bawah merupakan senarai makanan ;

WAHD
Ayam Penyet (Restoran Wong Solo)
Ini bukan makanan Malaysia, ini makanan Indonesia. Tapi hakikatnya, ini makanan kegemaran aku! Kepedasan asli sambal hijau dan sambal merah, hmmmph! Tak lekang hingus dan air mata meleleh dek kepedasan, itu kepastian. Kemasinan ayam yang dipenyet, kerangupan tempe. GUA NAK INIIIIIII D:

Sumber gambar ; SINI

ITNIN
Tempoyak Sambal Hijau dan Lauk Seangkatannya
Tak ingat nama restoran. Yang aku ingat nama pemilik kedai ini ialah Khadijah, terletak di hadapan kubur jadi Papa selalu cakap Restoran-Tempoyak-Depan-Kubur. Ini pun sedap! Sambal hijau yang sudah pasti pedas, tempoyak dan ikan bilis. Air cendol yang dipenuhi ais. Lauk semua sedap! Ya Allah, meleleh dah air liur.

Ini masa berbuka puasa 2011, restoran baru dibesarkan

TALATA
Restoran Cina Muslim
Yang ini tiada spesifik nama restoran. Ada tiga restoran yang selalu kami sekeluarga pergi ; Restoran Chan, Restoran Zenith, Restoran Pak Ya. Terbayang Butter Prawn, Salty Sotong Tepung. MAMAAAA NAK BALIIIIK!

Butter dia... Kena belajar buat ni. Harus!

ARBA'
Makanan Laut!
Ini merupakan makanan favourite aku dari kecil sebelum Ayam Penyet dikesan. Namun begitu, allergik terhadap makanan laut sedikit sebanyak menjadi halangan untuk aku menikmati makanan ini sepenuhnya. Ah, tapi sedap jugak! Ikan Pari Bakar cicah air asam, Sotong Tepung cicah kicap pedas, udang merah, semua makan dengan nasi lemak. Selalu pergi Ikan Bakar Umbai atau Pernu di Melaka setiap kali otw balik Muar dan di Bagan Lalang. Eh sumpah, craving for this food :0

Ketam, GAH!

Lala. NAK!

Cari makhluk tersembunyi. Tak sembunyi sangat pun -.-

KOMSA
Nasi Padang
Ini pun merupakan makanan kegemaran aku. Makanan Indonesia juga. Sedap tau. Dendeng Gulai, Keting Cicah Air Asam etc. Tau Restoran Selero Nogori? Ha lebih kurang dah tu. Weh sedap weh.

Gambar curi daripada SINI

SITTA
Nasi Mandi (Al-Rawsha)
Okay walaupun aku dah tinggal di tempat kelahiran Nasi Mandi, aku tetap rindukan Nasi Mandi Malaysia. Eh tak sama langsung dengan Nasi Mandi kat sini. Ini tak tipu langsung! Tolonglah cepat 2012 hoi hoi.

Satu pinggan boleh makan 4 orang

Ada banyak lagi seperti Nasi Ayam Kampung, Restoran Mamak punya makanan seperti Char Kuey Teow dan Roti Canai, Nasi Lemak Sotong Hulu Langat, Makanan Thai di Restoran Siam. Eh restoran kat Malaysia range lagi besar tau. Seriously Malaysia the best. Hakikatnya, makan spageti, pasta, pizza dan segala yang berkaitan memang bukan selera taste bud aku. Mungkin aku lebih ke-tradisionalan, bukan kebaratan. Too bad, Egypt more to makanan kebaratan. Terima saje lah wahai lidah.

2012, do come fast. A lot of foods to eat. Oh and, a lot of people to meet. GAH I MISS EVERYTHING BOUT MALAYSIA AND MALAYSIANS. Pffft sungguh tak matang. Bye.

Papa's taste of food has never made people upset. So people, give it a try to all the foods I mentioned above!

P/s : Nak guna kbye pun dah awkward. Cis -.-

Friday, November 18, 2011

Sebab Blog Tak Ber-update

Last entry, 23 Oktober 2011.
Last view, visitor from Tokyo 11 hours 22 minutes ago (Entah siapa entah -.-)

Kenapa pemalas sangat nak kemaskini blog? Apa guna ada blog kalau nak jadikan hiasan dan perkasam? Bila nak jadi seorang blogger yang konsisten? Mana idea idea buduh nak ceriakan blog ini? Bagaimana cara untuk mengatasinya? Maka dengan ini, cukuplah soalan 5W dalam entri kali ini. Next.

Jadi, apakah sebab sebenar sudah tidak menjadi blogger tegar?

WAHD
Malas dan pemalas.
Malas nak bukak laptop. Malas nak ambil kabel kamera dalam laci dalam bilik. Malas mencari dan meng-upload gambar. Malas mengarang ayat. Malas nak fikir dah. Cukup membuktikan bahawasanya blog ini dipunyai oleh seorang yang pemalas yang teramat.

ITNIN
Hidup bosan dipenuhi rutin harian.
Hari-hari buat perkara yang sama. Pergi kelas, naik tram yang dikelilingi manusia arab, memberi tumpuan di dalam kelas atau mungkin tersengguk tertidur, pulang dari kelas dan menaiki tram yang melepasi 5 stesen, memasak, ulangkaji pelajaran, tidur. Mahu dengar?

TALATA
Menjadi Ulat Buku, tinggalkan aktiviti Ulat Bulu
Nak bukak laptop haruslah fikir dua kali memandangkan buku selalu menyeru-nyeru minta dibaca, wax pula menjerit-jerit minta di-carve. Tambahan, rakan serumah yang rajin seperti Sinderella (tiada kaitan) membuatkan aku berasa sangat malu apabila hendak melepaskan buku walaupun ketika memasak ataupun berak. Teruk bukan? Okay tipu je.

ARBA'
Laman So-sial
Lebih baik buka Twitter daripada Blogger. Lagi baik Tumblr jika dibandingkan dengan Blogger.

KOMSAH
Cuti kurang
Kami hanya cuti pada hari Jumaat sahaja. Seronok bukan? Maka dengan ini hanya hari Jumaat sahaja lah masa untuk Skype dengan Papa tepat jam 4 petang waktu Egypt, keluar ke City Centre mencari barang masakan, berjalan ke Ibrahimiah untuk mencari bahan mentah. Kesimpulannya? Rakyat Malaysia mestilah bersyukur ada cuti Sabtu dan Ahad.

SITTAH
Idea berkurang
Taktau nak terangkan apa dah. Terbukti idea berkurang?

Orang Egypt tak cakap 'tha' dan gantikan dengan 'ta'. Orang Egypt tak cakap 'ja' dan gantikan dengan 'ga'. OH SO EGYTIAN. Kbye.



P/s : Pilihan raya di Egypt bermula 28 November ni. Semoga mereka semua behave dan tidak menjadi hantu raya di jalan raya.

Sunday, October 23, 2011

Mereka

Akhirnya aku buat keputusan untuk update blog tanpa menunggu ketibaan kabel kamera. Aku taknak menyumpah nyumpah Pak Arab yang patut hantar parcel aku kat Bangunan MARA seminggu yang lalu sbb diaorang memang tuttttt. Tolonglah doakan parcel selamat sampai sbb Papa dah belikan winter coat dari Jeddah tau. Aramax, be quick lah.

Ah, aku taknak cerita pasal parcel dah. Tak best langsung.

Aku nak cerita pasal MANUSIA. Siapa manusia kat sini? Ok Ep, ini bukan cerita zombie sampai kau kena tanya soalan macam tu. Next.

Jap, dah lama tak ber-blog. Skill nak blogging dah hilang. Sangat tak seronok.

#Pertama
22.09.2011
Thank you, friends and the driver Atoy. Siap kena saman lagi tau sebab tak bayar parking. Akhirnya dapat jugak aku rasa Atoy bawa kereta, walaupun tahap bahaya hampir kena langgar lori tu.. No comment pfffffft! Dah hujung hujung baru nak pandai bawa kereta huh.

Ha yang duduk depan aku tu driver
Aku rindu diaorang, dan aku rindu makanan kat Murni

#KEDUA
25.10.2011


Eh kenapa gambar budak ni? Oh Dzul datang rumah aku satu hari sebelum aku terbang. Datang tak sampai 10 minit, tak sempat jemput masuk rumah pun, salam salam dengan parents luar rumah je. Just untuk cakap bye bye sebab tak dapat hantar ke airport. Sedihkan? Bukan taknak jemput masuk, tapi tiket bas balik UTM dia lagi setengah jam. Thank you, bestfriend.

Malamnya, makan makan bersama keluarga for the very last time. Makan seafood kat Bagan Lalang. Oh man, sedapnya seafood. Craving for Butter Prawn, Sotong Tepung, Ikan Bakar. OMAIGOD, NAK SEKARANG! Sotong kat sini LE 80 sekilo kot, over youu. Thank you, Papa <3 Jap, aku pakai baju kurung sbb siang tu ada sedara datang rumah so malas nak tukar huehue. Ada orang cakap aku ayu pakai baju kurung kbangganext.


The Family

The Siblings

Tahun depan aku balik, budak comel ni pasti tak ingat aku dah

Tiba-tiba homesick. Dem.

#KETIGA
Tarikh keramat : 26.10.2011

Aku tak expect langsung ada Revival yang hantar
Thank you so much guys :')

Ah, rindunya

Yang tak dapat hantar, takpe. Nanti aku balik Malaysia, kita pasti akan jumpa insyaAllah. Julai tahun depan, please do come fast please! Aku tau post ni dah basi, kbye.

P/s : I've promised myself to be with someone who treats me well. Oh, it's a long way to go. But hey, I've rights to plan my future. Yes, I'm talking about my future :)