Thursday, November 11, 2010

sahabat?

seronok bila kita ada kawan yang berbeza jantina. maksud aku kat sini, KAWAN BAIK. okay mendalam lagi, SAHABAT BAIK. get what I mean?

orang yang kita boleh cerita semua benda kat dia.
orang yang kita boleh cerita semua masalah kat dia.
orang yang kita boleh menangis depan dia.
orang yang rela nak berjaga malam nak dengar masalah kita.
orang yang sentiasa ingatkan kita tentang lelaki dan cinta.
orang yang boleh bergelak tawa bersama.
orang yang boleh sentiasa nasihat kita.
orang yang kita tidak kekok bersama.
orang yang sentiasa susah senang dengan kita.
TETAPI
tiada satu perasaan pon yang boleh merosakkan hubungan baik tu
dan once ada perasaan tu
itu bukan lagi sahabat baik
sebab semua perasaan tu hanya akan merosakkan sebuah persahabatan.

I have one
kitaorang rapat tapi kitaorang bukan pakwe makwe. kitaorang rapat sampai orang kata dia buah hati aku tapi kitaorang bukan tengah hangat bercinta. kitaorang rapat sampai Mama aku sendiri kata dia boyfriend aku tapi kitaorang tak lebih daripada seorang sahabat baik. kitaorang selalu bergayut bila masa sesuai tapi kitaorang takde perasaan lebih daripada itu.
alhamdulillah
semoga kita bersahabat selamanya

supposed to be two
walaupun tiga bulan je
well yeah, as I said before, perasaan perasaan yang tak sepatutnya lah yang dah merosakkan kami. dia pernah janji, BFF lah konon. end up? aku suruh dia cari orang lain so that aku tak hilang dia sebagai sahabat, kononnya. now? dah bahagia dengan orang lain dan lupa aku. okay tak, dia tak lupa aku, tapi aku yang lari daripada dia. aku bukan lari sebab kecewa aku ditinggalkan. aku just kecewa bila dia berubah lepas dah ada orang baru. dan sebab benda tu, aku menyampah dengan dia. sekarang? taktau apa cerita. biasalah, manusia berubah kan? I admit it.

used to be three
tempat baru, suasana belajar baru, kawan pon baru. again and again, perasaan perasaan yang sama yang datang rosakkan. entahlah, lumrah kehidupan kot. atau takde jodoh nak bersahabat lama dengan dia kan. hanya mampu doakan yang terbaik untuk dia dan teman baru dia. at least, kita jadi kawan. boleh kan?

my point of view
KAWAN
orang yang aku boleh jumpa bila-bila. tegur sapa lepas tu dah tak ingat muka, dah tak jumpa. tak rapat pon, tak boleh nak percaya nak cerita semua benda. jumlah yang ramai.
SAHABAT
jumlah berkurang. orang yang boleh aku cerita masalah peribadi. orang yang aku boleh tanya pendapat. orang yang aku percaya.
TEMAN
hanya seorang. aku boleh jadi diri aku sebenar depan dia. buah hati.

stop saying 'friends forever' if you don't think you are able to do that
don't promise 'I'll be a good listener' if one day you will leave me
don't make a deal 'no secret between us' if one day you will be a betrayer

3 comments: