Saturday, July 3, 2010

pipette

pippete
pipete
pipette
pippette

there, nak eja pon sampai sekarang kena list down semua dulu and cari mana yang macam sesuai. padahal dah dekat 18 tahun dah hidup dan hampir 6 tahun belajar dan mengenali apparatus dalam makmal. hehh.
so jawapannya : pipette.
-.-

kalau kat sekolah dulu cikgu tanya
" okay class, apakah apparatus yang boleh measure solution accurately? "
atau mungkin kertas soalan sains
' what is the most accurate apparatus to measure the volume of solution? '

so nanti pelajar mungkin akan jawab
" pipeeeeettttttteeeeeee, cikguuuuuuuuu "
atau pelajar akan bulatkan jawapan (A) pipette

tipu tipu tipu!
aku tak suka pipette. oh itu pon nak jadi isu? suka hati lahh :0

okay fine, sejak jadi pelajar asasi nie, aku kena buat experiment semua sendiri. I mean, sorang-sorang, setiap sorang dapat locker yang dipenuhi segala macam apparatus. dah takde lagi dah in group lepas tu nanti tinggallah budak yang semangat je yang settlekan ( semestinya aku bukan budak yang semangat tuu -.- ) - lepas tangan. haa amik kau, dah kena buat sorang-sorang, terus tercengang!

okay berbalik kepada tajuk asal. kenapa aku rasa pipette tak accurate?
1. bila kita sedut solution tarik masuk dalam pipette, nanti akan ada udara yang masuk once kita tarik hujung pipette keluar daripada solution. oleh sebab itu, kita kena keluarkan balik semua solution dalam pipette and ulang balik benda yang sama sampailah betul-betul takde udara.
2. bila pasal udara dah settle, kita kena tengok pulak calibration mark. kena betul-betul dekat calibration mark, avoid parallax error lah ape laa. kalau terlebih kena keluarkan, kalau terkurang kena sedut solution dari luar. dah time sedut tu pulak, kena careful dengan udara.

haishhhhh. confirm lah nak buat banyak kali tak fed up pulak. so nanti pelajar mesti kata " alahh, boleh la nie, lebih kurang " ( aku la tuu :D )
conclusionnya, memang leceh dan tidak accurate.
padahal aku yang pemalassss. HAHAHA, itu rahsia nyaa.

tapi still, aku nak cakap BOOOO PIPETTE! aku nak sokong measuring cylinder! :D
sakit pinggang aku nak kena concentrate guna pipette, dah lah lamaa. hehhhh.

Photobucket
ini pipette.

p/s : kanak-kanak sekolah, sila guna segala apparatus dengan betul ye. jangan nanti dah masuk matriks or universiti baru nak terhegeh-hegeh macam aku :D


entah apa-apa. hahahhh.


2 comments:

  1. Nice blog,
    Variable volume adjustable hand pipetters are very useful in any laboratory where multiple volumes are needed.

    ReplyDelete
  2. www.cusabio.com/ igg elisa kit
    www.cusabio.com/ Recombinant human Catenin beta-1 protein
    www.cusabio.com/ Recombinant human Transcription intermediary factor 1-beta protein

    ReplyDelete